De teruglopende economie en de malaise in de it-sector raken Philips hard. In een vorige week naar de Financial Times uitgelekt memo ontvouwt topman Gerard Kleisterlee zijn bezuinigingsplannen aan het management van Philips. It, voorheen zelf verzorgd door de werkmaatschappijen, wordt centraal uitgevoerd of uitbesteed.
Bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers eind oktober had Philips al aangegeven een kwart van zijn operationele kosten te willen wegwerken. In zijn derde financiële kwartaal boekte het concern een verlies van 799 miljoen euro. De besparing moet driehonderd miljoen euro opleveren op totale kosten van 1,2 miljard per jaar. Met laag hangend fruit verwacht het technologiebedrijf op korte termijn al honderd – tot 150 miljoen euro te kunnen besparen. Als voorbeeld daarvan noemt Kleisterlee onder andere het afsluiten van nieuwe telecomcontracten, wat naar verwachting dertig tot veertig miljoen euro bespaart.
Vooral op chip-gebied krijgt Philips momenteel harde klappen. Terwijl het jarenlang flink geïnvesteerd heeft in nieuwe productielijnen is de vraag sinds een half jaar gekelderd. De verkoop van computers en randapparatuur, dat processoren gebruikt, valt zwaar tegen. Ook heeft Philips veel last van de prijserosie van lcd-schermen voor onder andere laptops en computermonitoren. De productie hevelt het concern over naar het Koreaanse LG. Alleen de onderzoeksafdeling blijft in Nederland.
Uitbesteding
Verdere uitbesteding ligt in de lijn der verwachting. Atos Origin tekent momenteel voor 28 procent van Philips’ it-budget. Origin heeft als verzelfstandigde it-tak van Philips goede papieren om zijn dienstverlening uit te breiden. De omvang van de nieuwe opdracht is echter te groot voor dit bedrijf voorspelt nieuwsdienst Computerwire, anders had de dienstverlener nu al meer aan opdrachten van Philips binnengesleept.
Er is al het een en ander aan standaardisatie gedaan. Twee jaar terug werkte Philips nog met tweehonderd verschillende e-mailprogramma’s. Nu is er nog maar één over. Met standaardisatie van andere it-functies wil het bedrijf optimaal profiteren van synergie. Nu heeft iedere divisie zelf it-systemen onder zijn beheer en een eigen werkwijze. Kleisterlee noemt de besparing niet alleen essentieel voor het herstel van het bedrijfsresultaat, maar verwacht ook dat zijn organisatie sneller op de markt kan reageren. Het management hoeft zich niet meer druk te maken over ondersteunende voorwaarden.
Philips is niet het enige Europese technologieconcern dat zijn interne bedrijfsvoering op de schop neemt. Ook Siemens kwam twee weken terug met soortgelijke plannen naar buiten. Het Duitse technologieconcern zag zich in zijn vierde financiële kwartaal geconfronteerd met een verlies van ruim één miljard euro. Vooral de telecomdivisie, waar mobiele telefonie en infrastructuur onder vallen, trok het concern zwaar in het rood. Ook topman Heinrich von Pierer ziet nog veel overhead bij zijn bedrijf.
Siemens wil geld besparen door zijn it-infrastructuur en zakelijke processen te standaardiseren. Medewerkers moeten voortaan werken met centraal beheerde applicaties, die via het netwerk bereikbaar zijn. Het concern is al begonnen met elektronisch inkopen. Ook meldt het dat het aantal elektronische transacties flink gegroeid is het afgelopen jaar. Er komt een centrale afdeling die het standaardisatieproces van de technologiegigant in de gaten houdt en bijstuurt, mocht dat nodig zijn.