Ervan uitgaande dat de overname van Compaq volgens planning verloopt, is het toekomstige succes of falen van HP van grote betekenis. Individueel zijn Compaq en HP al giganten, maar gecombineerd bedreigen ze nu zelfs IBM, en zijn ze aanzienlijk groter dan Sun.
HP heeft het grootste deel van zijn bestaan al een verscheidenheid aan producten, en er is weinig dat Compaq kan inbrengen om die productrange uit te breiden. HP is al een sterke concurrent van Compaq in al diens markten. Schaalvergroting is de belangrijkste drijfveer achter de overname. Het laten fuseren van de beide verkoopapparaten en ondersteuningsdiensten zal echter een hoop problemen geven. HP en Compaq hebben een erg verschillende achtergrond en cultuur. Ik denk dat de HP-standaarden als uitgangspunt gelden en men zal proberen Compaq in deze cultuur op te nemen. Ongelukkigerwijs heeft Compaq al aangetoond dat dit moeilijk is. Het had de nodige problemen om te voldoen aan de diverse wensen van Tandem en Digital binnen zijn eigen infrastructuur. Het zal deze verandering opnieuw moeten ondergaan, waarschijnlijk voor eigen bestwil.
Het nieuwe HP zal naar verwachting 20 miljard dollar aan inkomsten genereren uit ‘imaging’ en print, 29 miljard dollar uit toegangsapparatuur (clients), 23 miljard uit servers en opslag en 15 miljard uit dienstverlening. 87 Miljard dollar is veel! Het totale personeelsbestand bedraagt 145.000 mensen wereldwijd. Dat zal ongetwijfeld worden uitgedund, maar zelfs een klein percentage ontslagen levert al een flink overschot in de industrie. In alle sectoren, behalve print, bestaat overlap.
De twee pc-afdelingen zullen naar alle waarschijnlijkheid in de bestaande Compaq-divisie worden ondergebracht. Het zal niet zo moeilijk zijn om de conventionele desktop-pc-producten te laten samengaan. De meer specialistische lap-top-, handheld- en draadloze producten, die zich meer in de groeistadia van de levenscyclus bevinden, leveren enerzijds problemen, maar bieden anderzijds veel meer kansen. De dienstenafdelingen zijn relatief eenvoudig te combineren.
De serverproducten botsen met elkaar; hier zullen de kaarten geschud moeten worden. Niet alleen levert deze divisie meer dan een kwart van de inkomsten maar waarschijnlijk ook een groter aandeel van de winst, en is zij verantwoordelijk voor het creëren van een groot deel van het imago van de onderneming. Het conflict op het gebied van de servers is alarmerend.
Op hardware-gebied hebben beide voornamelijk op Intel gebaseerde producten. Het is de voornaamste product-range van Compaq, een markt die HP niet heeft genegeerd. Ik denk dat zich hier een machtsstrijd ontwikkelt. HP’s voornaamste productlijn is gebaseerd op de bedrijfseigen risc-processor (hoewel Intels 64-bit chip deels met hulp van HP is ontwikkeld om de migratie te vereenvoudigen). De risc-producten van Intel en HP konden zo samenleven in zo’n groot bedrijf, zoals bewezen is door IBM. Maar wie gaat zich bezighouden met de gebruikers van de producten van Tandem en DEC? Zij leveren geen grote bijdrage aan de totale inkomsten, maar als ze ontevreden klanten worden, zullen IBM en Sun klaar staan om hun intrede te doen.
De grootste meerwaarde van Compaq in deze divisie betreft waarschijnlijk het werk dat al is gedaan op het gebied van geclusterde systemen, en waarin DEC en Tandem veel expertise hebben.
De software is een janboel. Beide gebruiken Windows op hun pc’s, hebben Unixware-mogelijkheden; HP loopt voorop met Unix via HP/UX. Maar Compaq moet ook Tru64, Himalaya en VMS ondersteunen. Ik heb geen idee wat ze doen met het oude Ultrix, RMS, enzovoort.
De relatie met Microsoft is echter een van de intrigerendste aspecten. Volgens sommigen is deze fusie een poging om zich los te maken van Microsoft, met name omdat de dominantie van Microsoft het hardwareproducenten erg moeilijk maakt om hun producten te differentiëren buiten de prijs om. Dit leidt tot prijsoorlogen, met name in een dalende markt als de pc-sector, wat de reden van zoveel problemen is voor pc-fabrikanten. De enige kans om los te komen van Microsoft is een alternatief te bieden voor Windows, in het bijzonder op de servers.
Unix, en vooral HP/UX, heeft al een goed marktaandeel, maar de groei van NT dreigt dezelfde chaos te veroorzaken bij server-hardwareleveranciers als bij pc’s. Nu is er een alternatief met Linux, dat al wordt gesteund door IBM, en voorzichtig door Compaq en HP. Nu is het tijd voor het nieuwe HP om de nadruk te leggen op Linux. Of het een voordeel dan wel een nadeel is om vrij te zijn van Microsoft, als oss het alternatief is, valt nog te bezien!
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.