Afgelopen zomer sloot softwarebedrijf Fenestrae met succes een eerste financieringsronde af. Er werd 15 miljoen euro opgehaald. Een erg belangrijke investering omdat daarmee kapitaal is binnengehaald waarmee het hoofd in ruime mate boven water kan worden gehouden. Wim de Koning directeur van Fenestrae: ‘De tijd werkt momenteel in ons voordeel. Onze positie wordt steeds sterker, we zien dat om ons heen andere partijen wegvallen.’
Eigenlijk is Nederland te klein voor Fenestrae. 8 à 10 procent van de omzet wordt in Nederland behaald, de rest in het buitenland. Door middel van een wereldwijd partnernetwerk wordt de software verkocht in meer dan 60 landen. Men heeft kantoren, naast het hoofdkantoor in Leidschendam, in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Hong Kong en Australië. Fenestrae is leverancier van software.
De meeste aandacht gaat momenteel uit naar Fenestrae’s Mobile Data Server (MDS), draadloze technologie waarmee bedrijven de reikwijdte van hun systemen uit kunnen breiden tot mobiele apparaten. Met andere woorden, MDS biedt een draadloze interface tussen de infrastructuur van een bedrijf en hun mobiele gebruikers.
‘De zaken’ gaan goed. De Koning geeft aan dat dit met name komt doordat men enkele jaren geleden strategisch gezien de juist beslissingen heeft genomen. Men koos voor de zakelijke markt, niet voor de particuliere. "We zijn altijd heel kritisch geweest over al die verhalen over gebruik van umts en wap door de privégebruiker. We geloofden niets van al die verhalen dat mensen bereid zouden zijn veel geld te betalen voor het downloaden van horoscoopjes of voetbalhoogtepunten. Wij hebben ons altijd gericht op de zakelijke gebruiker. Er zijn voor onze producten twee groepen zakelijke gebruikers. De ene groep zegt ‘ik wil dat mijn werknemers als ze niet op hun werkplek zitten, toch toegang hebben tot de bedrijfsinformatie."
Een systeem dus dat het mogelijk maakt dat informatie uit de computer, waar ook de secretaresse bij kan, in de binnenzak beschikbaar is. "Een andere toepassing is dat de afnemer van ons product, zijn klanten extra diensten aan kan bieden. Onze klanten kunnen bijvoorbeeld hun klanten de gelegenheid geven om via de mobiele telefoon hun banksaldo te bekijken. Of, wanneer salaris wordt gestort de klant automatisch een sms-je krijgt."
ICT-klimaat
Concurrentie van collega softwarebedrijven ziet De Koning niet als de grootste bedreiging. ‘Gerommel’ van de telecombedrijven is dat wel. "Er komt praktisch geen geluid meer vanuit de operators, de klant verliest vertrouwen, en dat is geen goede zaak. Er kan heel veel met GPRS, om eens wat te noemen. Maar dat wordt nauwelijks naar buiten gebracht en dat is geen goede zaak."
Over het ICT-klimaat in Nederland is De Koning niet te spreken. "In Nederland wordt wat ict betreft altijd gekeken naar consultants en detacheerders als CMG en Cap Gemini. Op zich prima dat ze met consultancy hun business hebben, maar het voegt netto niets toe aan de economie. Er wordt slechts geld rondgepompt. Alle aandacht gaat wel uit naar die bedrijven. Ook wat betreft onderwijs en overheidsstimulering. De betalingsbalans in Nederland wordt echter niet beter van deze activiteiten. De internationale concurrentiepositie wordt er eerder door verzwakt.
"Bedrijven die echt software maken, krijg je niet te horen. Wanneer de overheid ict als een kernactiviteit binnen de economie ziet, moeten maatregelen genomen worden waarmee de economie als geheel sterker wordt. Wat nu gebeurt, is dat er vrolijk geld rond gepompt wordt in het golfcircuit. Er moeten standaardoplossingen worden gemaakt."
Beursgang
Voor veel software-ontwikkelaars is een lange adem noodzakelijk. Research en development kost tijd en geld. Probleem voor veel technologie bedrijven is dan ook geduld. De Koning zegt er geen last van te hebben gehad. "Wij konden software ontwikkelen die relatief snel gemaakt was en wat tegelijkertijd end-to-end was. Op die basisarchitectuur borduren we voort. Als je een product niet kan maken binnen een jaar, dan moet je het niet doen. Maakt niet uit in welke markt je je bevindt. De omgeving verandert verschrikkelijk snel."
Afgelopen zomer maakte Fenestrae een financiering van 15 miljoen euro bekend. Hoofdinvesteerders zijn het Engelse Doughty Hanson & Co Technology en het in Duitsland gevestigde Kappa IT Ventures. De investering is de grootste financieringsronde voor een Europees ‘draadloos’ bedrijf dit jaar. En met de investering staat een beursgang in het vooruitzicht. De investeerders van venture capital hebben immers als doel een verzilvering van hun investering via een beursgang. De Koning beaamt dit. "Eigenlijk zijn er nu slechts twee opties. Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg is niet de lange termijn strategie. Je kunt overgenomen worden, of je kan naar de beurs gaan. Ons doel is die beursgang. Over anderhalf, twee jaar zoals het er nu voor staat."