Het installatiebedrijf Imtech wil een integrator in informatie- en communicatietechnologie worden. Maar waarin uit zich dat dan? Directeur Hans van Happen van Imtech ICT ziet vooral kansen liggen aan de it-infrastructurele kant. Imtech is het voormalige, beursgenoteerde Internatio-Müller dat zich tegenwoordig volledig richt op technische dienstverlening.
Internatio-Müller is van huis uit een handelshuis. Vorig jaar besloot het zich volledig toe te leggen op technische dienstverlening. Het verkocht de farmaceutische en chemische activiteiten, waardoor het sindsdien over een volle oorlogskas beschikt. Afgelopen oktober besloot het voortaan door te gaan onder de vlag van Imtech, de overgebleven technische divisie. In een nieuwe campagne ‘Hart voor Techniek’ presenteerde het ‘nieuwe’ Imtech zich als Europese systeemintegrator in informatie- en communicatietechnologie, industriële automatisering, systeemtechnologie en – van oudsher het specialisme – installatietechniek (elektrotechniek en werktuigbouw). Systeemintegrator in ict? Krijgt automatiseringsland er een geduchte concurrent bij?
Ten dele. Hoewel Imtech toch vooral een automatiseerder van ’tunnels en fabrieken’ is, wil het zich versterken op de gebieden telecom en it-infrastructuren. Voor het eerste terrein kocht het in mei al Datelnet uit Den Bosch, dat onder de divisie Imtech Telecom valt. Op de infrastructuurmarkt moeten de acquisities nog volgen. "Aan kandidaten geen gebrek: Imtech wordt volop benaderd door slechtdraaiende bedrijven die naar een overnamepartner zoeken", zegt directeur Hans van Happen van Imtech ICT.
Hij geeft aan dat de automatiseringsactiviteiten van zijn divisie toch hoofdzakelijk industrieel en technisch van aard zijn. "Wij zijn het sterkst in de ontwikkeling van, zoals het heet, technische automatiseringsoplossingen en ingebedde software voor gebouwen, machines en producten." Om verder te groeien wil Imtech de rol van systeemintegrator op zich nemen en een complete dienstverlening aanbieden. Om in het jargon te blijven: de kwaliteit van de dienstverlening moet omhoog om toegevoegde waarde te kunnen bieden.
Concurrentieslag
Voor Imtech ICT zoekt Van Happen allereerst naar een uitbreiding aan de kant van de communicatietechnologie, gericht op de datastromen in een bedrijf. Dit soort activiteiten sluit in zijn ogen het best aan bij het installatiewerk van Imtech. "IT-beheer vinden we bijvoorbeeld interessant. Kijk, als wij een gebouw aannemen en moeten zorgen voor de inrichting, dan willen we ook het netwerk uitrollen en het beheer ervan uitvoeren, inclusief het werkplekbeheer."
Voor de concurrentieslag met de grote automatiseerders die hier ook actief zijn, is de voormalige Philips-manager van de business-unit imaging & connectivity niet bevreesd. "Ik heb me daar beziggehouden met de ontwikkeling van webcams, beveiligingscamera’s en observatiesystemen. Ik kom uit de hardwarehoek en weet hoe hard de concurrentie kan zijn. Veel automatiseerders hebben geen ervaring met een neergaande markt. Dit betekent dat het spel weer open ligt: het is een hectische markt geworden: wie snel reageert verslaat zijn medespelers."
Administratief
Imtech ICT, waar circa zevenhonderd mensen werken, bestaat uit een aantal onderdelen. Turnkiek is een oudgediende. Deze detacheerder van technische en industriële automatiseerders werd al in 1996 overgenomen. Verder zijn er nog Baltic Telecommunicatie (bedrijfstelefonie-diensten), Telematics (data- en telecomdiensten), Inter Networks en de dit jaar overgenomen firma’s Mountside Software Engineering uit Eindhoven en Bostec uit Haarlem, dat hoogwaardige it-projecten uitvoert, zoals een nieuw bagageafhandelingssysteem voor Schiphol. Een vreemde eend in de bijt is Dirkzwager (dat gegevens verzamelt over het scheepsverkeer in de Rotterdamse haven).
Het bedrijf PAC Informatisering, dat in 1999 bij Imtech kwam, ligt nog het dichtst bij de administratieve automatisering. Het Haagse bedrijf ontwikkelt internet-applicaties, biedt oplossingen voor business intelligence aan en voert onderhoud aan legacysystemen uit. Van Happen weet nog niet welke richting hij opgaat met dit soort activiteiten. "Ik ben me nog aan het oriënteren. Ik wil eerst weten wat we op het administratieve vlak allemaal doen." De ict-directeur kan zich voorstellen dat Imtech actief blijft op een paar marktsegmenten – zoals de industrie, de landbouw en de nutssector – , expertgebieden of niches, waarin het sterk is. In Spanje heeft het bedrijf bijvoorbeeld Imdea opgericht, een leverancier van webcontent- en documentmanagementoplossingen. In het eerste kwartaal van 2002 wil Van Happen helderheid scheppen. Wat hij in ieder geval wel weet is dat alle werkmaatschappijen uiteindelijk onder de vlag Imtech verder zullen gaan.
In vogelvlucht
Internatio-Müller ontstond in 1970 uit een fusie tussen de NV Internationale Crediet- en Handels Vereniging ‘Rotterdam’ uit 1863 en Wim H. Müller en Co NV uit 1878. Imtech werd in 1998 als technische divisie opgezet door 35 werkmaatschappijen te groeperen. Nadat de fusiegesprekken met Stork vorig jaar afketsten, is Internatio-Müller alias Imtech als Europees technisch concern verdergegaan. Het wil eind 2003 de omzet zien te verdubbelen tot 2,6 miljard euro. Imtech zegt niet veel hinder te hebben van de neergaande markt, omdat het veel langlopende installatiecontracten heeft. Er werken vijftienduizend mensen.