Het ongenoegen van de Netwerkgebruikersgroep Nederland (NGN) over het nieuwe licentiebeleid van softwareproducent Microsoft is geëscaleerd tot een officiële klacht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Die organisatie moet nog vaststellen of dit een nationale dan wel een grensoverstijgende kwestie is. In het laatste geval kan ze de klacht doorverwijzen naar Europees niveau.
De NGN gaf vorige week tekst en uitleg aan haar leden tijdens een bijeenkomst in Ede. Duidelijk is dat de kwestie nog lang niet de wereld uit is. Struikelblok is Microsofts overgang naar een abonnementsmodel voor de gebruikslicenties voor software. Gebruikers die deze constructie niet willen, moeten bij opwaarderingen de nieuwprijs betalen.
"Dat geldt voor alle Microsoft-software, behalve de besturingssystemen. Een veelgebruikt voorbeeld is Office XP, waarbij het nieuwe licentieprogramma is geïntroduceerd, maar het is breder dan dat", zegt consultant Peter Backer, ontwikkelaar van de ‘licentiecalculator’, verkrijgbaar via http://www.ngn.nl. Deze spreadsheet geeft een algemene indicatie van de toekomstige kostenwijzigingen.
Cyclus
Microsoft stelt dat het nieuwe licentiemodel (versie 6.0) duidelijker en goedkoper is voor gebruikers. Over het eerste punt valt al te twisten, en het tweede is in de meeste gevallen niet correct. Integendeel, de softwareleverancier gaat in zijn berekeningen van de licentiekosten namelijk uit van opwaarderingen om de 1,5 tot twee jaar.
In de praktijk gebeurt dat echter tussen de drie en vier jaar. Uit een enquête van de NGN onder haar leden blijkt het voor applicatiepakket Office 3,7 jaar te zijn. Hierdoor stijgen de kosten; de abonnementsbetaling loopt gewoon door terwijl de betaalde nieuwe software niet in gebruik is.
De Nederlandse gebruikersvereniging weet zich gesteund door haar leden en zet door. Indien de NMA meent dat het probleem niet alleen in ons land speelt – wat in wezen het geval is – wordt de Europese overheid ingelicht. "Dat hoeft Nederlandse maatregelen niet uit te sluiten; deze trajecten kunnen parallel lopen", zegt voorzitter Eric Oukes van de Mssig (Microsoft Special Interest Group) van de NGN.
Contact
Hij vertelt dat de NGN ook al contact heeft gezocht met zusterverenigingen in andere landen, maar dat daar tot op heden weinig concreets uit is voortgekomen. "We hebben wel wat positieve reacties gekregen, maar ze zijn nog niet zo ver als wij."
Verenigingen voor Microsoft-gebruikers zijn in andere landen minder mondig of slechter georganiseerd dan in Nederland. Soms is zelfs nauwelijks sprake van een gebruikersgroep. "Terwijl dat voor de grote it-leveranciers heel gebruikelijk is", aldus Oukes.
"We ontdekten gedurende onze gesprekken met Microsoft Benelux dat zij eigenlijk niet de geschikte gesprekspartner zijn. Zij maken immers niet het beleid", aldus Oukes. Hij ziet dan ook heil in een Europese aanpak, om zo druk uit te oefenen op Microsofts hoofdkwartier in Redmond (Washington). Vooralsnog is het afwachten wat de NMA besluit en wat dan de volgende stappen zijn.
Enquête
De NGN heeft een enquête gehouden onder haar 3800 leden en telde vierhonderd respondenten. Daarvan zegt 37 procent niet op de hoogte te zijn van de consequenties van de wijzigingen in Microsofts licentiebeleid. Deze onduidelijkheid komt deels voort uit onvoldoende – of tegenstrijdige – informatie van Microsoft en diens wederverkopers. Ruim eenderde (35 procent) van de NGN-leden zegt niet goed geïnformeerd te zijn. Een zelfde aantal reageert neutraal, terwijl 27 procent wel goed op de hoogte is gesteld. Van ‘uitstekend’ spreekt 3 procent.
De informerende rol van de gebruikersgroep zelf krijgt een zeer gunstig oordeel: 51 procent acht deze goed en 45 procent uitstekend. Slechts 2 procent meent dat de NGN haar leden onvoldoende informatie verstrekt over de licentiekwestie. Nog eens 2 procent oordeelt neutraal.
Het oordeel over de consequenties is overwegend negatief: 68 procent vindt de nieuwe licentieconstructie onduidelijker en bovendien duurder, 26 procent acht hem duidelijker maar duurder, en 1 procent spreekt van onduidelijker maar goedkoper.
Slechts 4 procent van de respondenten is positief over de licentieverandering. Daarvan vindt 3 procent de regels veel duidelijker maar duurder, terwijl 1 procent het niet duidelijker maar wel goedkoper vindt. Nog eens 1 procent velde geen oordeel.
Besognes
Netwerkbeheerders mochten zich vorige week woensdag even onttrekken aan hun dagelijkse rompslomp. Op het NGN-congres konden zij een keur aan lezingen volgen over beveiliging, mobiliteit, beheer en nieuwe ontwikkelingen als breedband internet en software in huurvorm. Ook de werksituatie van netwerkbeheerders kwam aan bod; met tips over het lospeuteren van budget, hoe nee te zeggen en hoe te realiseren wat je hebt beloofd. In de pauze stonden opvallend veel mensen wachtwoorden en aanwijzingen door te bellen naar het thuisfront. Menig congresbezoeker werd blijkbaar node gemist.
Toch is waardering voor it-beheerders nog steeds ver te zoeken, zeker bij het centrale management, als je de NGN moet geloven. De gebruikersvereniging had de kloof tussen IT en het management tot congresthema gebombardeerd. Gebruikers komen van Venus en it-beheerders van Mars; de belangen zijn nogal eens tegengesteld aan elkaar. Zeker als de knip op de beurs moet, zal dit tot veel discussiestof leiden.
Peter Hinssen, werkzaam bij Alcatel-dochter E-com, stak zijn publiek een hart onder de riem. In zijn ogen hoeft een investeringsstop helemaal nog niet zo slecht te zijn. Dit biedt de mogelijkheid om de architectuur achter de it-systemen eens goed onder de loep te nemen. Hinssen voorspelt dat het webmodel waarmee nu informatie via browsers gedistribueerd wordt ook op applicaties toegepast gaat worden. Het belang van het netwerk groeit.
Ed Verzijl, adviseur bij Stratix, liet zien dat de komst van gigabit ethernet niet betekent dat men massaal in glasvezelnetwerken moet investeren. Vooral in de ‘backbone’ van bedrijfsnetwerken ziet hij toepassing van deze technologie.