Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: We beveiligen draadloze netwerken inmiddels toch wel? Nog nieuws van de Comdex? Hoeveel wordt Microsoft-software duurder? Mobiel internetten gaat binnenkort toch veel sneller?
We beveiligen draadloze netwerken inmiddels toch wel?
… welnee, veel te veel gedoe. Het fijne van draadloze netwerken is juist dat alles zo simpel is. Dankzij de wifi-standaard kun je voortaan zelfs op de wc of in de kantine doorwerken op je notebook – vooruitgang, wat u zegt. Er is alleen een probleempje met die draadloze technologie. Het is zo onveilig als de pest. Het bereik van de basisstations houdt helaas niet op bij de kantoormuren. Je kunt gewoon vanuit de auto proberen een willekeurig bedrijfsnetwerk op te komen. Alsof je hackers of bedrijfsspionnen uitnodigt en een pc uit het bedrijfsnetwerk beschikbaar stelt.
Elke systeembeheerder zou dit moeten weten en maatregelen nemen. Doen ze dat ook? Nee, tenminste niet in België. Researchers van Better Access stelden vorige week vast dat 81 procent van de wireless lan’s die ze bij een rondrit door industriële gebieden opspoorden, totaal niet beveiligd was. De overige negentien procent (van de ruim tweehonderd gepeilde wlan’s) had wel het draadloze wifi-standaardbeveiligingsprotocol (wep) aangezet. Wep versleutelt alle verzonden data. Enkele maanden geleden werd bekend dat met moeite ook deze beveiliging is te kraken, maar dat is toch geen reden helemaal niets te doen? Zou de Nederlandse systeembeheerder zijn zaakjes beter voor elkaar hebben? Ik heb er een hard hoofd in.
Nog nieuws van de Comdex?
… Sony made more compact things; Apple made more beautiful things; Microsoft made more money. Dit oude grapje gaat wellicht ook dit jaar weer op, maar ik moet het antwoord verder schuldig blijven. Ik ben namelijk deze week niet op de jaarlijkse Comdex in Las Vegas, de belangrijkste computerbeurs ter wereld. Ik ben er nog nooit geweest trouwens, want in tegenstelling tot veel van mijn collega’s heb ik een stevige afkeer van dergelijke grootschalige evenementen. De idee dat Comdex een must is, heeft me nooit aangesproken. Ook grote fabrikanten als IBM en Dell vinden dat je best weg kunt blijven. Ze ontbraken vorig jaar en dat is kennelijk goed bevallen. Dit jaar besparen ze weer een vermogen door Comdex te mijden. Er blijven meer fabrikanten en bezoekers weg dit jaar onder invloed van het slechte economische tij en het ’11 september-effect’. De beursomvang is gekrompen en de organisatie verwacht zo’n 150.000 bezoekers, 25 procent minder dan vorig jaar.
Aan de beveiligingsvoorschriften werd tot de openingsdag (zondag 11 november) gesleuteld. Even leek het erop dat je zelfs niet met een notebook onder de arm de beurshallen mocht betreden, maar die ingreep blijft het it-minnend publiek bespaard: geen tassen, rugzakken of koffers, maar een notebook is toegestaan mits je kunt laten zien dat hij werkt. Bij de keynote speeches van Gates (Microsoft), Chambers (Cisco), Kunitake (Sony), Ollila (Nokia) en Ellisson (Oracle) geldt een verhoogd veiligheidsregiem. Worden er behalve visies ook nog Baanbrekende Primeurs verwacht? Eigenlijk niet.
Hoeveel wordt Microsoft-software duurder?
… gemiddeld twee keer zo duur. Microsoft heeft in mei zijn nieuwe licentieprogramma geïntroduceerd. Het bedrijf wil net als de rest van de software-industrie toe naar verhuur en abonnementen in plaats van eenmalige verkoop van pakketten. Dat zou beter passen in het internettijdperk, waarin de clientsoftware onderdeel is van een ‘levend’ systeem dat op regelmatige basis wordt verbeterd, gerepareerd en uitgebreid. Prettig voor leveranciers is dat een abonneemodel een regelmatiger inkomstenstroom verzekert. Iedereen wordt er beter van, betogen de softwarefabrikanten. Je zou dan verwachten dat zo’n omschakeling voor de klant budgettair neutraal verloopt. Volgens Microsoft is zulks inderdaad het uitgangspunt van het ‘Licensing 6.0’ programma, maar de meeste bedrijven blijken in de praktijk flink duurder uit te komen. Volgens de NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland) gaan de meeste mkb-bedrijven twee maal zoveel betalen voor hun Office-applicaties. Alleen grote ondernemingen met ‘enterprise’-licenties en organisaties die elke anderhalf jaar een nieuwe Office-versie kopen, hoeven geen geld toe te leggen. Maar welk bedrijf is zo gek elke anderhalf jaar een nieuwe Office-versie te installeren? In Nederland ligt het gemiddelde op 3,5 jaar.
Met de nieuwe licentie-calculator van de NGN kan iedereen nu zelf de ingewikkelde prijsvergelijking maken. Microsoft heeft er volgens de NGN geen deuk in kunnen trappen. Het klopt dus. Het advies aan alle Office-gebruikers: kies niet voor de nieuwe licentievormen (‘software assurance of subscription’), maar maak gebruik van de allerlaatste upgrade-mogelijkheid die onder de naam Upgrade Advantage nog af te sluiten is tot 31 juli 2002. Wie dat volgend voorjaar doet, kan het met die Office-versie ongetwijfeld uitzingen tot 2006. Dat is veruit goedkoopste optie. Wie deze Microsoft-bedreiging aldus heeft opgelost, kan zijn tanden zetten in de conversieplannen van de overige softwareleveranciers. Volgens Roel Pieper kunnen Oracle-gebruikers "helemaal hun borst natmaken." U bent gewaarschuwd.
Mobiel internetten gaat binnenkort toch veel sneller?
…dat valt enorm tegen. Over de snelheid van gprs, umts en zelfs wlan wordt veel onzin beweerd. Er zit namelijk een groot verschil tussen theoretische snelheden en dat wat de telco’s in de praktijk gaan aanbieden. Tijdens een technische sessie voor leden van de NGN prikte Egbert Jan van Sol (columnist en vice president Technology Ericsson Nederland) heel wat mythes door. Altijd fijn om aan te schuiven bij dit soort besloten presentaties zonder marketingmist. Volgens Van Sol krijgen we met gprs de snelheid van een 9600 baud modem en wordt umts niet meer dan drie keer zo snel, als we al het geluk hebben dat we deze bandbreedte niet met gebruikers in het segment moeten delen. De berooide telco’s gaan umts niet gebruiken om snel internet aan te bieden, maar om de capaciteit van de propvolle gsm-netwerken op te krikken. En zelfs van wireless lan in publieke ruimtes moeten we geen 10 MB verwachten. Die technologie is namelijk zo ontworpen dat de basisstations de bandbreedte afstellen op de gebruikers met de slechtste ontvangst. Wanneer iemand met zijn notebook aan de rand van het netwerk zit, stort dus de snelheid van iedereen in. Mobiel internetten: voor de snelheid moeten we het niet doen; het verschil is dat we altijd online zijn. i-Mode maakte in Japan duidelijk dat dit verschil hét verschil kan maken. Er is dus nog hoop voor KPN dat als eerste Europese telco met i-Mode gaat starten.