Oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers is het eens met de KPN-directie: het bedrijf moet 4800 medewerkers ontslaan om het hoofd boven water te houden.
"KPN neemt een serieus risico als de kostenreductie als gevolg van de ontslagen niet al in 2002 wordt bereikt"’, concludeert Wijers in het onderzoek dat hij ruim een week geleden op verzoek van de vier bij KPN betrokken vakbonden begon. De bonden wilden weten of het nu echt zo slecht gaat met KPN als de directie stelt. Ja, zegt Wijers, aangetrokken als onafhankelijke deskundige. Voor de bonden betekent het rapport vooral dat ze een stuk in handen hebben dat het wat makkelijker maakt de nare boodschap over te brengen.
Sommige vakbondsvertegenwoordigers lieten gisteren doorschemeren dat zelfs over een loonoffer van de ruim 30 duizend overblijvers bij KPN te praten valt. Die optie komt in zicht als zo’n offer nodig blijkt om de 4800 collega’s die moeten vertrekken aan een fatsoenlijk sociaal plan te helpen. Het feit dat loonoffers bespreekbaar lijken, bewijst hoezeer de bonden doordrongen zijn van de nood bij het concern. KPN ligt tot 2004 op de intensive care, aldus een vakbondsman gisteren.