De ontwikkelmethode Dynamic Systems Development Method (Dsdm) heeft nu een op de praktijk gebaseerde aanvulling gekregen voor webapplicaties.
De rad-methode (rapid application development) Dsdm zorgt ervoor dat snelle applicatiebouw ten dienste staat van de gebruikersorganisatie. Oorspronkelijk ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk (1995) heeft het consortium in Nederland een actieve club (een kleine tweehonderd organisaties zijn lid).
Bij e-handel moeten applicaties aan andere voorwaarden voldoen dan bij gangbare projecten. Normaal is de klantorganisatie bekend. Wie via internet de gebruikers zijn is onbekend. Als iemand een website heeft getest kan hij eigenlijk geen vervolgtest meer doen, omdat hij te veel gewend is geraakt aan de eerste opzet. Per principe heeft het consortium nu uitgewerkt hoe ze aan te pakken binnen een internetomgeving.
Verder zijn er nieuwe rollen binnen het proces. De groep heeft er zeven gedefinieerd: beheerder van bedrijfsverandering (e-handel vereist vaak organisatorische wijzigingen), contentmanager, marketingvertegenwoordiger, beheerder van samenwerkingsverbanden/co-branding, bruikbaarheidspecialist (kennis van de effecten van een site op gebruikers), website-ontwerper en webmaster (zie ookhttp://www.dsdm.org).
De belangrijkste aanpassing van e-Dsdm is de toevoeging van een nieuwe fase aan de methodiek. De zesde fase, de ‘visie-fase’, gaat vooraf aan alle andere en is dus eigenlijk de ‘nulde periode’. Hierin moet besproken worden wat je wilt met internetapplicaties. Wil je aansluiten op delegacysystemen? Wil je systemen delen met toeleveranciers? Dergelijke vragen moeten nog voor de haalbaarheidsstudie beantwoord worden.
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 9 november.