De medische dataproductie neemt zo toe dat ziekenhuizen wel op digitale pacs ‘picture archiving and communication systems’ zullen moeten overstappen. Dit is de mening van Dr. Kuijpers, radioloog in het Haagse Bronovo-ziekenhuis.
De groeiende stroom onderzoeken uit röntgenapparaten, ct-scans en mri-apparatuur vraagt om digitale verwerking. Digitalisering is dan ook niet wens, maar noodzaak vindt Kuijpers. De huidige generatie instrumenten meet zo nauwkeurig, dat het werken met conventionele foto’s en filmbeelden erg moeilijk wordt. Een dikke-darmstudie beslaat al snel tweehonderd beelden. Dat zijn dertig vellen laserfilms die op een lichtkast worden gelegd om ze te kunnen bekijken. Hartfilmpjes kunnen oplopen tot zeshonderd beelden.
Het Bronovo-ziekenhuis werkt al langer met digitale opslag van radiologische beelden, maar de oude opzet was erg bewerkelijk. Bij traditionele pacs werden radiologische beelden klaargezet volgens de geplande patiëntenstroom. Deze distributie kost veel tijd en mankracht. Bovendien wijkt de praktijk nogal eens af van de planning, aldus Kuijpers. Het huidige pacs van Rogan, waar het ziekenhuis bijna twee jaar mee werkt, kent dit nadeel niet. Digitale onderzoeken worden opgeslagen in een centraal digitaal archief. Vanuit dit archief zijn ze op een beperkt aantal krachtige computers met bijbehorende monitoren op te roepen. Artsen in het ziekenhuis hebben via hun browser toegang tot een ‘lichte’ versie van de opgeslagen onderzoeken.
Goedkoper
Volgens Kuijpers hebben recente ontwikkelingen in opslag en netwerkbeheer dit digitale onderzoeksarchief haalbaar gemaakt. Allereerst zijn opslagsystemen een stuk goedkoper en schaalbaarder geworden. Het raid-opslagsysteem (van Dot Hill) dat het ziekenhuis gebruikt, zorgt voor één centrale opslagpoule die is uit te breiden of te onderhouden door nieuwe schijfeenheden bij te plaatsen. Per jaar gebruikt het ziekenhuis nu 1,5 terabyte aan opslagcapaciteit. Alle onderzoeken worden ook op dvd-schijven opgeslagen, die als back-up fungeren.
Het ziekenhuis gebruikt gigabit ethernet-technologie om de digitale onderzoeken binnen aanvaardbare responsetijden op werkstations te krijgen. Deze computers worden onder andere gebruikt bij de bespreking van patiënten door een artsenteam, legt Kuijpers uit. "Als artsen te lang moeten wachten bij het oproepen van een digitaal opgeslagen onderzoek, dan komt dit de acceptatiegraad ervan niet ten goede. Ook al is deze haarscherp."
Software groeimarkt
Met pacs-software (picture archiving and communication system) zijn beelden van röntgenapparaten en andere medische instrumenten in een digitaal archief op te slaan. Computers, voorzien van een krachtig en vergroot beeldscherm, vervangen de traditionele verlichte beeldkast, waar artsen conventionele röntgenbeelden op bestuderen. Delft Instruments heeft medio 2000 zijn belang in Rogan Medical Systems, een Nederlandse fabrikant van Pacs-systemen, vergroot van 32 naar 52 procent. De producent van instrumentarium voor industriële en medische toepassingen ziet in deze software een groot groeipotentieel.