De strijdlustige taal die Netwerk Gebruikersgroep Nederland richting Microsoft bezigt, heeft de instemming van de leden. Sommigen vinden zelfs dat NGN nog te lang met de softwarefabrikant in gesprek is gebleven.
Dit blijkt uit een tussenstand van de resultaten van een enquête die NGN onder haar leden heeft gehouden. De belangenorganisatie heeft in mei dit jaar al aan de bel getrokken via een open brief aan de directie van Microsoft Nederland, waarna een periode van vier maanden volgt waarin beide partijen met zekere regelmaat rond de tafel zitten. Overigens zonder resultaat. De concessies in de nieuwe licentiepolitiek van Microsoft (overgangsperiode verlengd tot 1 augustus 2002 en erkenning van Office 2000 en Windows 2000 als geldige versies voor een software-abonnement) zijn vanuit het hoofdkantoor in Seattle afgekondigd.
NMa
Intussen had NGN al aangekondigd een klacht tegen Microsoft in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wegens misbruik van de monopoliepositie. Volgens NGN heeft de softwarefabrikant een monopolie op kantoorapplicaties voor de desktop. Overigens zijn er tal van consumentenorganisaties en belangengroeperingen voor automatiseerders wereldwijd die het eens zijn met NGN.
Vooral de kostenverhoging die gepaard gaat met de nieuwe licentiepolitiek is NGN een doorn in het oog. "Er zijn leden die hebben uitgerekend meer dan 200 procent duurder uit te zijn. Dat is werkelijk schandalig", zegt voorzitter Vincent Everts. Op de site van de belangengroep is een applicatie te vinden waarmee het verschil aan softwarekosten in de oude en de nieuwe situatie is te berekenen (de office licentie calculator, op veler verzoek in het Engels vertaald). Het overgrote deel komt duurder uit. Overigens ontkent Microsoft dit. De softwareleverancier nodigt klanten uit gezamenlijk een berekening te maken en is ervan overtuigd dat het allemaal wel meevalt.
Om te oordelen of NGN op de goede weg is met haar onverzoenlijke houding jegens Microsoft op het gebied van de licentiestructuur heeft de groep een enquête gehouden. "Bij een tussenstand bleek dat 98 procent vindt dat we het hartstikke goed doen en dat we vooral op deze weg voort moeten gaan", zegt bestuurslid Ron Onrust.
Europese Commissie
Het klachtendocument voor de NMa ligt al klaar op het NGN-kantoor. Vincent Everts wil via de NMa zijn gelijk halen, omdat dit orgaan sneller tot een oordeel zou komen dan de Europese Commissie. Volgens een woordvoerster van NMa zal een eventuele klacht niet ontvankelijk worden verklaard en wordt NGN doorverwezen naar de EC. "Dit speelt namelijk in heel Europa." Onrust kijkt hiervan op. "Toen wij bij de NMa waren, hebben geen signalen gekregen dat we niet bij hun terecht zouden kunnen."
Woordvoerster Amelia Torres van de EC wil niet bevestigen, noch ontkennen of wellicht uit een andere lidstaat al een klacht is ingediend. Zij kan ook niet vertellen hoe lang een eventuele procedure gaat lopen.
In Groot-Brittannië heeft The Infstrastructure Forum (TIF) de wapens opgenomen tegen Microsoft in deze kwestie. Chief executive David Roberts spreekt zelfs van ‘Windows-belasting’ als hij het over de nieuwe licentiepolitiek heeft. Deze belangenvertegenwoordiger gaat binnenkort bij het ministerie van Handel en Industrie praten over deze kwestie. "Dit gaat elk bedrijf in het Verenigd Koninkrijk aan. Ze zullen allemaal meer geld kwijt zijn voor hun software. Niet iedereen weet nog wat de gevolgen zijn en we willen graag dat het ministerie mede een bewustzijnscampagne op touw zet. Misschien dienen we een klacht in bij de EC, maar we weten nog niet precies hoe die procedure loopt. Gelukkig heeft Microsoft door de overgangsperiode te verlengen ons vijf maanden extra gegeven om actie te ondernemen."