De Amerikaanse uitbater van internetdatacenters Exodus sluit vier bedrijven in Europa, één in Amsterdam, één in München en twee in Dublin. Het gaat volgens Exodus om bedrijven waar nog geen klanten gebruik van maken. Vooral in de VS vallen de inkomsten uit hosting van servers en applicaties zwaar tegen.
De bedrijfssluiting in Nederland is voornamelijk een papieren kwestie. Op de gesloten vestigingen in München en Dublin waren nog geen klanten aangesloten. Verder geeft het moederbedrijf aan dat het tweehonderd miljoen dollar reserveert om de lopende kosten tijdens de periode van betalingsuitstel te voldoen. Het bedrijf, dat zich in betere tijden vooral op de top-100 bedrijven richtte, doet er nu alles aan om in ieder geval zijn bestaande klanten vast te houden.
Een Amsterdamse rechter heeft vorige week vrijdag de liquidatie uitgesproken van Exodus Nederland bv. Deze bv werd gebruikt om salaris uit te betalen en andere administratieve functies te vervullen. Het datacenter van waaruit Exodus zijn hostingdiensten aanbiedt vaart onder de vlag van Globalcenter Netherlands bv. Dit is de naam van de oude hostingtak van telecom- en netwerkbedrijf Global Crossing. Exodus kocht dit bedrijfsonderdeel in de zomer van 2000 toen alles er nog op wees dat de markt voor internetdatacenters ook in Europa in korte tijd zou exploderen. Deze verwachting is niet uitgekomen. Eerst gooide het massaal uitvallen van dotcombedrijven roet in het eten. Later kwamen daar de crisis in de telecomwereld en de it in het algemeen nog eens bij.
Uitstel van betaling
Deze week is in lijn met de eind september internationaal uitgesproken chapter 11 voor Exodus uitstel van betaling aangevraagd voor Globalcenter Netherlands bv. Dit betekent dat naast de Nederlandse directeur Robert Rosier van Exodus een bewindvoerder is aangesteld die beslist hoe het bedrijf verder gaat. Dat kan twee kanten opgaan: doorstarten naar een nieuwe bedrijfsvoering na sanering van de openstaande schulden of faillissement. Schuldeisers blijven op afstand totdat duidelijk wordt welke kant het bedrijf opgaat.
Globalcenter Netherlands is ondergebracht bij Globalswitch, dat ook aan andere uitbaters van internetdatacenters onderdak biedt. Van de geplande tienduizend vierkante meter die Globalcenter afneemt van deze huisbaas is 2300 bestemd als kantoorruimte en 7600 voor de computervloer. Het grootste gedeelte is nu nog in aanbouw en wordt volgens plan binnen enkele maanden opgeleverd.
Global Switch, dat in zijn Amsterdamse vestiging ook bijvoorbeeld de Amsterdam Internet Exchange tot zijn klanten rekent, verwijst naar zijn kaspositie om aan te geven hoe goed het bedrijf ervoor staat. Begin oktober verstrekte Deutsche Bank het concern een nieuwe lening van honderd miljoen euro op basis van het vastgoed en de lopende contracten. Maar ook Global Switch merkt aan den lijve dat de consolidatie op de hosting-markt nog lang niet ten einde is.