De aankoop van het Duitse E-Plus en de dure umts-licenties hebben KPN opgezadeld met een schuld van 22 miljard euro. Het telecombedrijf is druk bezig met verkoop van niet-kernactiviteiten en verkleining van deelnemingen. Deze week kondigde het aan dat het zijn belang in datacommunicatiebedrijf KPN Qwest vermindert. Ook de divisie telecommerce wordt onder de loep genomen.
KPN moest zijn contract met Qwest openbreken om zijn belang in KPN Qwest te kunnen verminderen. Eentiende van KPN’s belang komt in handen van Qwest voor 101,3 miljoen euro. Laatstgenoemde heeft nu een meerderheidsbelang van 47,5 procent, terwijl het aandeel van de Nederlandse telco is verminderd tot 40 procent. Door de nieuwe eigendomsverhoudingen kan KPN nog eens 430 miljoen euro afschrijven, waardoor het telecombedrijf in totaal zijn schuldenbalans opschoont met 530 miljoen euro.
Volgens Michel Houbert, woordvoerder bij de divisie KPN Telecommerce, wordt ook in zijn divisie nauwkeurig naar de kosten gekeken. Honderd tot tweehonderd (vooral staf)functies komen te vervallen bij dit KPN-onderdeel, waar de internet-, crm- (customer relationship management) en mediadiensten onder vallen. In totaal werken hier negenduizend mensen. De telefoongidsen, die ook onder dit bedrijfsonderdeel vallen, staan in de etalage.
Standaardisatie
Internetaanbieders als Xs4all, Hccnet en de Planet Media Group, waar Planet en Het Net onder vallen, blijven in handen van KPN, verzekert Houbert. Ook hier zoekt KPN besparingen. Als voorbeeld noemt hij het delen van infrastructuur door de verschillende internetaanbieders. Volgens Sjoera Nas, woordvoerder van Xs4all, gebruiken alle internetaanbieders van KPN al het ‘ids-netwerk’. Op dit datanetwerk zijn ook andere internetaanbieders aangesloten. Wel kan zij zich voorstellen dat de telco kosten bespaart door alle zakelijke klanten bij één aanbieder onder te brengen. Ook zou een zelfde actie te ondernemen zijn met hosting.
In de komende anderhalf jaar vervallen ongeveer achtduizend arbeidsplaatsen bij KPN. Gedwongen ontslagen sluit het concern niet uit. Dammis de Geus, werkzaam bij de vakbond CFO-CNV, zegt dat de vakbonden pas in januari 2002 de reorganisatieplannen met de directie zullen bespreken. Aan het lot van individuele werknemers zegt hij niets te kunnen doen zolang ze niet aangesloten zijn bij een vakbond.
KPN Qwest neemt branchegenoot over
De Europese aanbieder van netwerkverbindingen en internetdatacenters KPN Qwest neemt het noodlijdende Global Telesystems over voor 645 miljoen euro. De gecombineerde omzet bedraagt zeshonderd miljoen euro. De inboedel van GTS bestaat uit Ebone, een net als KPN Qwest op Europa gericht datacommunicatiebedrijf, en telecomactiviteiten in Centraal- en Oost-Europa.
Volgens ceo Jack McMaster is "GTS een goed draaiend bedrijf met een te grote schuld." Voor de koop steekt KPN Qwest zich opnieuw in de schulden door 435 miljoen euro te lenen. De rest van het overnamebedrag vergaart het via een tienjarige converteerbare obligatielening. Sinds juni kon GTS niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en zocht het bedrijf kopers om een eventueel faillissement af te wenden. KPN Qwest denkt in het vierde kwartaal van 2003 winstgevend te zijn.