Met Newmonday heeft begin deze week wederom een banensite de afvalrace niet overleefd. De aankondiging van uitgever VNU en ’s werelds vierde uitzendbureau Randstad verrast niet. De vraag naar en het aanbod van ict’ers is een belangrijke bron voor de meeste banensites. Juist in die hoek is de vraag fors gedaald.
In de wereld van websites waar werkgevers en werknemers elkaar zoeken regent het overnames, sluitingen en reorganisaties. Volgens Wouter Goede, directeur Jobbingmall.nl, heeft de schoonmaak niets te doen met een verminderde interesse in deze webdiensten. Bedrijven schrikken volgens hem terug voor de hoge kosten.
Goede: "Een vacaturesite is niets meer dan het digitaal bijeenbrengen van vraag en aanbod. Om marktleider te worden, moet een site veel geld moeten uitgeven. Slaat de wind om, dan kan een bedrijf die uitgaven snel te hoog vinden."
Salarislijst
Goede erkent meteen dat bij Jobbingmall het aandeel ict-banen flink is afgenomen, wat hij toeschrijft aan de verminderde economische groei. "In die sector zijn ict’ers blij dat ze werk hebben en zijn bedrijven blij dat veel medewerkers aan de slag zijn. Verder hoopt men dat de degenen op de salarislijst die thuis op de bank zitten zo snel mogelijk weer werk hebben."
Ook bij Newmonday loopt het aantal vacatures voor automatiseerders harder terug dan de vraag uit andere sectoren. Publishing director Steven Veenendaal: "Ict-bedrijven zijn gewoon doortastender. Ze trekken als eerste zo’n vacature terug." Vraag naar en aanbod van ict’ers vormt tegelijkertijd het grootste deel van de database. Van degenen die zich bij de website aanmelden geeft volgens Veenendaal 19 procent aan dat ze werk zoeken in de automatisering. Op datzelfde moment bevat de database ruim zevenhonderd ict-vacatures.
Newmonday zuchtte volgens in Het Financieele Dagblad geciteerde ingewijden onder miljoenen guldens kostende it-systemen. Daartegenover stonden slechts een handvol succesvolle arbeidsbemiddelingen. "Een deel van deze it-investering is gedaan voor een langere termijn. Daar hebben we helaas nog niet alle vruchten van geplukt", zegt Veenendaal.
De terugloop in ict-vacatures laat zich ook voelen bij de websites die zich op de ict-branche concentreren. Roel Carati, directeur van Björk executive search: "De eerste klap was het wegvallen van de vraag uit de telecomsector. Daar zette men een aantal wervingsprocedures ‘on hold’. Vervolgens verloren we klanten omdat bedrijven ophielden te bestaan." Ict-bedrijven zijn ten derde omzichtiger geworden met werving en selectie. "Er wordt nagedacht over welke kennis en ervaring nodig zijn en op welke manier men de gewenste persoon kan vinden."
Carati stelt voorlopig noch te investeren in de vacature-site Activit, noch deze te schrappen. "We hebben er tienduizenden guldens in gestoken en indertijd een hoop lol aan gehad. De site is nog steeds online, maar vertegenwoordigt slechts een klein onderdeel van ons dienstenaanbod. Waarom zou ik hem weghalen?"
De kleinste en gespecialiseerde sites op het vakgebied zijn nog steeds actief. Itcontract, de website voor freelancende ict’ers die automatiseerder Ron Looijen een jaar terug volgens het zolderkamer-principe begon, kent een nog steeds groeiende groep gebruikers. De site heeft geen last van te grote ambities, zegt Looijen. "Wij zijn kleinschalig, richten ons op een specifieke groep en hebben een redelijk eenvoudig product. De site kost weinig tijd en energie, dat houdt ook de kosten voor de klanten laag." Looijen wijst op het deze zomer failliet verklaarde Independecebrains.com. "Zij boden bijna hetzelfde als wij. Alleen deden ze dat met veel meer medewerkers."