Vergeet NTT Docomo en hun onlangs geïntroduceerde 3G-speeltje, vergeet ook alle handhelds. Want de doorsnee personal digital assistant (pda), zoals de apparaatjes van Palm, of de eerste umts-telefoons, zijn digitale equivalenten van de tamtam vergeleken met de Sphinx van Virtuoso Technologies. Wie echt de blits wil maken, overal bereikbaar wil zijn, geen tv-programma kan missen en desgewenst zelf een aids-test wil uitvoeren, schaft een Sphinx aan.
Uiteraard is de Sphinx óók een hypermoderne pda (4) – compatible met het operating system van Palm en trouwens ook met elk ander denkbaar besturingssysteem – met een feathertouch ergo-stylus (5), maar ook voice-activated (en beveiligd met stemherkenning), én een vijfde generatie mobiele satelliettelefoon (2) met indiglo-scherm, maar dat zijn, net als Extended Video Messaging, slechts de basisfuncties.
Daarnaast beschikt de Sphinx, die aanzienlijk kleiner is dan bijvoorbeeld de Timeport van Motorola, over een hoge-resolutie, multiple-zoom digitale filmcamera (5), een breedbeeldtelevisie (6) met SurroundSound luidsprekersysteem (7), een zonnepaneel (8) dat zelfs bij maanlicht voor voldoende energie zorgt, een GPS-locatiesysteem (9) en een spectraalmeter (10) voor de analyse van voedsel-, bloed- en DNA-monsters.
De Sphinx is ontwikkeld door een handvol briljante 'gadgetologen' uit de voormalige Sovjet-Unie die, na de ineenstorting van het Sovjetimperium in 1991, geconfronteerd werden met aanzienlijk minder vraag van de KGB naar hun producten. Na hun, derhalve door economisch motieven ingegeven, vlucht naar het westen vestigden ze zich in Frankrijk, waar ze in Montpellier enkele jaren geleden het bedrijfje Virtuoso Technologies hebben opgezet. En het is alsof de vrije markt het beste in deze voormalige KGB-wetenschappers naar boven heeft gebracht: zelfs James Bond's sidekick Q had aan de Sphinx nog een puntje kunnen zuigen. Sterker nog: hij zou, als hij nog geleefd had, waarschijnlijk meteen een bestelling geplaatst hebben. De Sphinx is nagenoeg onverwoestbaar en waterdicht tot een diepte van duizend meter.
Het omhulsel van de Sphinx is vervaardigd uit Trotskillium-Phallidamide, een legering die vijftien keer zo sterk is als titanium en tegelijkertijd drie maal zo licht. Niet voor niets gebruiken de Britse SAS en de Amerikaanse Navy Seals in Afghanistan als standaarduitrusting voor hun communicatie de Sphinx (voorzien van speciaal voor het leger ontwikkelde 5G-encryptie-software). Voor speciale eenheden van het leger kan de Sphinx in het ergste geval ook nog als zwarte doos fungeren: zelf na een voltreffer door een SS-20 zal de Sphinx nog werken. En genoeg energie hebben opgeslagen voor vijftien jaar gebruiksgemak.