Applicaties die data uit diverse bronbestanden plukken en analyseren, en vervolgens keurige rapporten uitdraaien, blijken in trek. Cognos en Business Objects doen het beter dan verwacht. Toolmaker Cognos biedt nu een applicatie voor ‘business intelligence’.
Het gebouw Hart van Holland in Nijkerk is te klein geworden voor de Cognos-relatiedag. De onderneming streek ruim een week geleden voor één dag neer in het Event Centre te Aalsmeer (voorheen Showbizz City). Ook het Cognos-kantoor in Nieuwegein is te klein geworden. Binnenkort verhuist het bedrijf naar een ander pand in deze Vinex-locatie. Hans Sint-Nicolaas, directeur van Cognos Nederland, loopt dan ook handenwrijvend door de licht verduisterde ruimten met toneelrequisiten.
De allerhoogste baas, Ron Zambonini, zit er als Canadees welvaren ook al uitermate ontspannen bij. Toch moest hij voor de zomer een reorganisatie doorvoeren waarbij driehonderd van de in totaal drieduizend werknemers op straat kwamen te staan. De ceo steekt met een, zo te horen, Ierse tongval al snel van wal. Hij pocht een jaaromzet te hebben van vijfhonderd miljoen Amerikaanse dollar met achttienduizend klanten wereldwijd. Ter vergelijking: belangrijkste concurrent Business Objects heeft een jaaromzet van 348 miljoen dollar (beide omzetten gehaald in 2000), verdeeld over dertigduizend klanten. "De concurrentie is moordend", zegt Zambonini. "Na 11 september zijn bovendien de economische vooruitzichten slecht geworden. Toch weten we de groei vast te houden."
Voorspellingen
Die groei verklaart hij uit de behoefte bij ondernemingen om voorspellingen te kunnen doen. Het is tenslotte uiterst merkwaardig dat juist in de ict-sector de terugval zo abrupt en onverwacht is gekomen. Juist deze bedrijven zijn volgeplempt met geautomatiseerde systemen. In al die computers en databases moeten gegevens zitten die, eenmaal verzameld en geanalyseerd, eenieder met gezond boerenverstand zouden duidelijk maken dat het mis moest gaan. Natuurlijk kan niemand een gruwelijke aanslag als die van 11 september voorzien. Maar de vraagontwikkeling voorspellen moet lukken; dat is een kwestie van informatie van klanten, leveranciers en personeel verzamelen en combineren met historische verkoopgegevens en economische omstandigheden.
Een scala aan softwaremakers levert analysegereedschappen: Business Objects, Cognos, Hyperion en SAS Institute. Oracle biedt applicaties en databases om de gegevens te sorteren en ordelijk op te slaan. Voorts is er software voor verkoopautomatisering en klantenbeheer. Erp-leveranciers als SAP en Baan hebben vraagbeheer-modules ingebouwd. Voorts zijn er nog de gereedschappen voor ketenbeheer van bedrijven als I2 Technologies en Manugistics. Tot slot is er het eerbiedwaardige spreadsheet. Desondanks regent het winstwaarschuwingen.
Instrumentenpaneel
Hier ziet Zambonini zijn groeimarkt. "Wij hebben achthonderd ontwikkelaars die al jaren bezig zijn met business intelligence. Met onze nieuwe productintegratiesuite Cognos Series 7, waaraan twee jaar is gewerkt, bieden wij een holistische kijk op alle gegevens die zijn opgeslagen in alle systemen. Analyseren en rapporteren zit ons in het bloed. Wat we nu toevoegen aan al die tools, zoals Powerplay, is een applicatie die een laag vormt boven alle andere systemen. Hiertoe werken we bijvoorbeeld nauw samen met SAP. We hebben zelfs een eigen kantoor in Walldorf, waar het SAP-hoofdkantoor is gevestigd."
Zijn droom, en inkomstenstroom, is een instrumentenpaneel op elke desktop binnen een onderneming. Elk personeelslid moet zicht krijgen op de belangrijkste prestaties binnen het bedrijf, via zowel bureaucomputers als handpalm-machientjes. Series 7 biedt alles in XML-formaat aan, zodat het platform er eigenlijk niet meer toe doet. De toekomst is volgens Zambonini draadloos en daarmee groeit het belang van beveiliging. Cognos legt zich daar met nadruk op toe.
Waarschijnlijk komt Series 7 in de VS in januari op de markt, waarna de rest van de wereld iets later volgt. Op dit moment is het product in bèta-test, onder andere bij enkele onderdelen van General Electric, waarmee Cognos warme banden onderhoudt.