Na Cityreach heeft nu Exodus bescherming gezocht door uitstel van betaling aan te vragen. De internetdatacenters van dergelijke spelers puilen uit van waardevolle apparatuur en high-tech diensten, maar daar lijkt weinig belangstelling voor te bestaan. Vooral de schaarse klanten moeten mogelijke kopers over de streep trekken.
Tijdens de hoogtijdagen van de internetbonanza zijn in korte tijd met geleend geld tientallen internetdatacenters uit de grond gestampt. Amerikaanse concerns staken elkaar de loef af om ook in Europa als eerste een eigen infrastructuur klaar te hebben liggen. Alleen al de Amsterdamse regio telt nu tientallen internetdatacenters, die voor een groot deel leeg staan. Uit recent onderzoek van Frost en Sullivan blijkt dat hooguit 30 procent van de Europese capaciteit in gebruik is.
Volgens Robert Rosier, directeur van de Amsterdamse vestiging van Exodus, is de kans reëel aanwezig dat zijn bedrijf geheel of in delen wordt verkocht. Het bedrijf heeft door het uitstel van betaling een aantal weken de tijd om een overlevingsplan op te stellen, aldus Rosier. In de Amsterdamse vestiging, die pas in augustus dit jaar is geopend, wordt nog volop gebouwd. Bij voltooiing komt de vloeroppervlakte uit op tienduizend vierkante meter.
Vierkante meters zijn niet de sterkste troef. Volgens Rosier is een datacenter waar één klant vijfduizend vierkante meter afneemt minder goed te verkopen dan een vestiging waar honderd klanten tekenen voor duizend vierkante meter hosting-ruimte. Het zijn de klanten die een datacenter dus aantrekkelijk maken. Op dit moment heeft de Amsterdamse Exodus-vestiging tien klanten. Rosier sluit niet uit dat de Europese tak van het concern, net als bij collegabedrijf Psinet, zich losmaakt van de Amerikaanse moederorganisatie om zelfstandig door te gaan.
Reddingsoperatie
Ook de bewindvoerders van het sinds 12 september dit jaar in surséance verkerende Cityreach rekenen er vooralsnog vast op dat er kopers komen voor de gehele infrastructuur van het bedrijf of delen daarvan. Erik Goedhart, advocaat bij het kantoor Hulkenberg Van de Veen en betrokken bij de bewindvoering van Cityreach, zegt dat de lopende verplichtingen van de Amsterdamse vestiging betaald worden, juist omdat er goede hoop is dat kopers zich op korte termijn aandienen.
Het Amsterdamse advocatenkantoor is met verschillende overnamekandidaten in gesprek en verwacht binnenkort de Amsterdamse vestiging te verkopen. Met een bezetting van 30 procent draait deze locatie quitte, aldus Goedhart. Een openbare verkoop van de inboedel zou veel minder opleveren, waarmee uiteindelijk de schuldeisers ook niet gediend zijn. De bewindvoering van de buitenlandse bezittingen van Cityreach zijn ondergebracht bij Kpmg Engeland.
Een mogelijke koper van Exodus en andere in moeilijkheden verkerende internetdatacenters is Cable & Wireless. Ceo Graham Wallace gaf van de week bij de presentatie van de plannen met de overgenomen internetdatacenters van Digital Island aan geïnteresseerd te zijn in de overname van meer hostingcentra. Als belangrijkste reden voor de overname noemde Wallace de omzet die het klantenbestand van mogelijke overnamekandidaat inbrengen. In dezelfde telefonische persconferentie gaf de topman aan dat groei van Digital Island zonder overnames meer in de lijn der verwachting ligt. "Er is een groot verschil tussen vraag en aanbod in de hostingmarkt. Veel spelers delven het onderspit. Dit biedt ons de kans een groter marktaandeel te vergaren."