Onder zware druk van onder meer Gartner Group en NGN heeft Microsoft zijn nieuwe licentiepolitiek aangepast. Belangrijkste verandering is de verlenging van de overgangsperiode met vijf maanden. Een aardig gebaar, aldus NGN.
Per 1 oktober heeft de softwarereus zijn licentieprogramma voor volumecontracten (meer dan vijf werkplekken) gewijzigd. Van opwaarderingen is geen sprake meer; er komt nu een jaarcontract waarbij Microsoft ervoor zorgt dat de klant beschikt over de jongste versies van de programmatuur (Software Assurance genaamd). Er gold oorspronkelijk een overgangstermijn tot 28 februari. Hiertegen is de Netwerk Gebruikersgroep Nederland te hoop gelopen, omdat zij vindt dat die termijn te kort is.
Klanten hebben gelijk
Internationaal is er ook veel weerstand gekomen. "Gegeven de huidige economische omstandigheden is het duidelijk dat onze klanten gelijk hebben met hun opmerking dat de overgangsperiode te kort is", zegt Bill Landefeld, ‘vice president for worldwide licensing and pricing’ bij Microsoft. "Daarom verlengen we de overgangsperiode tot 31 juli 2002, om klanten de gelegenheid te geven hun bestaande licenties te beoordelen, de nieuwe opties af te wegen en na te gaan hoe zij baat hebben bij Software Assurance."
Een aardig gebaar, reageert NGN-bestuurder Ron Onrust. "Maar eigenlijk is de overgangstermijn nog te kort, want de budgetten worden meestal in september opgesteld. Verder vinden wij het prettig dat je niet per se een Office XP-gebruiker moet zijn om te kunnen meedoen aan het Software Assurance-programma. Ook Office 2000-gebruikers mogen nu meedoen."
Klacht
Eén angel is hiermee uit de licentiepolitiek gehaald, maar NGN is ook kwaad op de gewijzigde aanpak van Microsoft omdat het gebruik van de software beduidend meer geld gaat kosten. NGN gaat een klacht indienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. "Dat is niet van de baan, want Microsoft gaat nergens in op de prijzen. Onze voornaamste kritiek blijft dan ook overeind."
Mening over MS verhardt
Uit een enquête die vier dagen heeft gedraaid op computable.nl blijkt dat de mening van it’ers over Microsoft is verhard. Ruim een jaar geleden, na de uitspraak van rechter Thomas Penfield Jackson, heeft een enquête gedraaid met dezelfde vragen. Destijds vond 47,1 procent dat Microsoft monopolistisch gedrag valt te verwijten en 50,4 procent dat gewoon sprake is van ‘keihard zakendoen’. Inmiddels vindt 63 procent dat de softwareleverancier een monopolist is, terwijl 36 procent het houdt op keihard zakendoen. Een opdeling van Microsoft ziet 56 procent niet als oplossing en 42 procent wel. Een lezer merkt op dat een tweedeling niet de enige manier is om concurrentie te bevorderen. Zijn aanbevelingen: dwing Microsoft zijn api’s, netwerkprotocollen en bestandsformaten te openbaren.
Software wordt duurder
Van de it’ers denkt 80 procent meer te moeten gaan betalen voor Microsoft-software als gevolg van de nieuwe licentiepolitiek. 42 Procent verwacht 20 tot 50 procent meer kwijt te zijn. Slechts 7 procent verwacht geen verandering en 2,6 procent denkt goedkoper uit te zijn. Dit blijkt uit een onderzoek onder 4550 it’ers van de Giga Groep in samenwerking met Sunbelt Software. Tevens blijkt dat 36 procent overweegt alternatieve producten te kopen. Microsoft meent met zijn Software Assurance een simpeler licentiebeleid neer te zetten en ontkent dat de klanten stukken duurder uit zijn dan in de ‘opwaarderingsperiode’.