Een aantal Amerikaanse juristen is er niet van overtuigd dat de gesprekken tussen Microsoft en het ministerie van justitie tot een vergelijk zullen leiden.
Hoewel de Amerikaanse rechter Colleen Kollar-Kotelly dat graag zou zien, houdt hoogleraar in de antitrustwetgeving Andrew Gavil het erop dat Microsoft die gesprekken heel berekenend voert. "Het zou me hogelijk verbazen als er binnenkort een akkoord uitrolt", zei hij gisteren tegenover het persbureau Reuters. "Microsoft zal alleen een deal willen sluiten als het in zijn voordeel is. En ik sluit bepaald niet uit dat de juristen tot de conclusie komen dat ze beter kunnen gokken op een uitspraak van Kollar-Kotelly dan een overeenkomst sluiten met het ministerie."
Van Kollar-Kotelly moeten de twee partijen in elk geval tot 2 november proberen er samen uit te komen. Lukt dat niet, dan gaat ze de zaak op 11 maart volgend jaar formeel behandelen en zal ze uiteindelijk ook bepalen welke straf Microsoft krijgt voor het misbruik van zijn monopoliemacht. Belangrijk wordt daarbij wie verantwoordelijk wordt gehouden voor het mislukken van de besprekingen. Deze partij begint immers met een achterstand aan de finale rechtszaak.
Volgens Gavil zal dat eventueel Microsoft zijn: het ministerie van justitie heeft duidelijk gemaakt dat het nu zo snel mogelijk een einde wil maken aan de al jaren voortslepende zaak en heeft al de belangrijke uitspraak gedaan dat het niet uit is op een opsplitsing van Microsoft.
Maar volgens antitrust-advocaat Mark Schechter heeft Microsoft ook wel degelijk een belang bij een overeenkomst. Het bedrijf ving bod bij Kollar-Kotelly met de redenering dat de straf uitsluitend direct betrekking mag hebben op de specifieke overtredingen. De rechter stelt dat ze voor zichzelf een ‘flinke ruimte’ ziet voor eventuele maatregelen.
Gavin ontkent dat niet, maar wijst erop dat Microsoft veel te winnen heeft bij tijdrekken. Hoe langer het duurt voordat er uiteindelijk een oordeel is, hoer meer pc’s er met het nieuwe besturingssysteem XP zullen zijn verkocht.