De vorige week gelanceerde zesde versie van netwerkbesturingssysteem Netware krijgt een warme ontvangst van gebruikers. De verbeterde functionaliteit spreekt aan, maar het blijft zaak voor leverancier Novell om door te dringen tot het directieniveau waar de budgetbeslissingen worden gemaakt. "Daarvoor zijn ze juist samengegaan met consultancy-partner Cambridge Technology Partners", stelt Alex Warmerdam van de Netwerkgebruikersgroep Nederland (NGN).
Warmerdam, sinds versie 2.12 bezig met Netware, bestempelt versie 6 als de langverwachte opwaardering. "De beschikbaarheid van diensten wordt steeds belangrijker. Veel beheerders, leden van de NGN, krijgen van hun gebruikers te horen dat ze systeemonderhoud maar moeten uitvoeren wanneer niemand er last van heeft. Dus doe maar even ’s avonds."
Hij stelt dat zowel systeembeheerders als externe consultants daar niet op zitten te wachten. De mogelijkheid voor het koppelen van machines in een cluster biedt hier een uitweg. "Het is dan voor gebruikers niet zichtbaar dat één van de servers even niet beschikbaar is vanwege onderhoud."
Telewerken
Bovendien speelt ook internationalisering en verruiming van bedrijfstijden een rol, aldus Warmerdam. Het eerstgenoemde is het bekende credo van elektronisch zakendoen. De tweede factor heeft ook betrekking op zaken als telewerken. "Gebruikers die telewerken willen ook ’s avonds toegang tot de it-omgeving, bijvoorbeeld voor het versturen van e-mail."
Zijn consultancybedrijf Warmas werkt nu met enkele klanten om een proefproject met bèta 3 van Netware 6 op te zetten. "We hebben de uiteindelijke code (goldcode – red.) nog niet binnen, maar dit is een proef om applicaties te testen en daarvoor is er nauwelijks verschil tussen bèta 3 en de uiteindelijke code."
Één van die – vooralsnog anonieme – klanten is een bedrijf dat internationaal handelt met de Nederlandse bloemenveiling. "Dus moeten hun systemen ’s ochtends om zes uur klaarstaan en ’s avonds nog draaien voor het buitenland."
De verbeteringen in Netware 6 gelden niet alleen voor het Novell-wereldje, stelt Warmerdam. "Novell heeft zijn eigen technologie nu meer opengesteld voor derden. Het bestandssysteem is bijvoorbeeld zo aangepast dat Windows NT- en Unix-machines direct, zonder software-toevoegingen, toegang hebben tot bestanden op een Netware-server."
Den Haag
Jeroen de Beer, automatiseerder bij de gemeentelijke belastingdienst Den Haag, is dezelfde mening toegedaan. "Ik heb de derde bètaversie hier nu drie maanden draaien en ik ben er positief over. Het biedt meer verbeteringen dan ik had verwacht."
De gemeentelijke belastingdienst Den Haag onthulde in februari dit jaar een groot it-project voor één gemeenteloket op basis van Novells directory-diensten NDS. Binnen die gemeentedienst draaien diverse besturingssystemen, waaronder die van Novell. "Onze hele ka-omgeving (kantoorautomatisering, desktops – red.) draait op Netware. De meeste machines zijn nu opgewaardeerd naar 5.1."
Novell had voorheen wel moeite gebruikers te laten opwaarderen naar nieuwe Netware-versies. Voor veel klanten voldeed de functionaliteit van de reeds draaiende oudere versies. "Netware 5 bood voor gewone kantoortoepassingen, zoals tekstverwerking, niet meer dan versie 4", oordeelt Warmerdam.
De Beer acht het verschil tussen Netware 4 en 5 wel belangrijk, met name de ondersteuning voor het internet-protocol (tcp/ip). "Dat is voor kleinere organisaties die vooral bezig zijn met een intern netwerk inderdaad minder belangrijk. Daar gaat het uiteindelijk om: eerst bekijken welke functionaliteit je nodig hebt en dan welke software deze biedt."