Netwerk Gebruikersgroep Nederland vraagt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) te onderzoeken of Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliepositie bij het doorvoeren van zijn nieuwe licentiepolitiek. Microsoft Nederland toont zich hierover teleurgesteld.
De nieuwe licentiepolitiek van Microsoft is per 1 oktober ingegaan. Het is niet meer mogelijk opwaarderingen van applicaties te kopen. Grootgebruikers (vanaf meer dan vijf werkplekken) kunnen een abonnement afsluiten. Daarbij betalen ze een vast bedrag per jaar, waarna ze kunnen beschikken over steeds de jongste versie van de software. Op dit moment gaat het om Office XP.
NGN heeft becijferd dat die nieuwe aanpak de eindgebruikers veel meer geld gaat kosten. In mei heeft NGN al contact gehad met Microsoft om tot een aanpassing te komen. Ook het feit dat de overgangsperiode op 28 februari 2002 afloopt, heeft bij NGN kwaad bloed gezet. Tot die datum kunnen klanten namelijk tegen een gereduceerde prijs Office XP aanschaffen; daarna moeten ze de volle mep betalen. NGN meent dat daarmee mensen worden gedwongen veel eerder over te stappen op Office XP dan zij aanvankelijk van plan waren.
De afgelopen vier maanden hebben NGN en Microsoft herhaaldelijk contact gehad, maar dit heeft niet geleid tot aanpassingen. NGN ziet de klacht bij NMa nu als een mogelijkheid om Microsoft af te remmen.
NGN-voorzitter Vincent Everts verwacht dat de NMa binnen drie maanden een uitspraak zal doen. Hij raadt zijn leden aan tot die tijd geen actie te ondernemen, ergo: geen Office XP aan te schaffen. Mocht de NMa-procedure niet het door NGN gewenste resultaat hebben, dan staat een gang naar de Europese Commissie open, maar die procedure duurt langer dan drie maanden.
Internationaal
NGN was in mei de eerste die Microsoft aan zijn jasje trok. Zij heeft haar zusterverenigingen internationaal aangespoord ook bij het concern aan te kloppen. De reus uit Seattle blijkt echter doof voor de bezwaren en blijft beweren dat de nieuwe licentiepolitiek wordt doorgevoerd in het belang van de gebruikers.
In het Verenigd Koninkrijk heeft de gebruikersgroep The Infrastructure Forum (TIF), met leden als BP, Shell en de Royal Bank of Scotland, eenzelfde soort klacht ingediend bij het Office of Fair Trading (OFT). Vincent Everts meldt dat veel Microsoft-klanten in heel Europa zich roeren.
Aurelia van den Berg, woordvoerster van Microsoft Nederland, zegt dat Microsoft alle medewerking zal verlenen aan de NMa, als daarom wordt verzocht.
Ook in de Verenigde Staten lusten de eindgebruikers de nieuwe licentievoorwaarden van Microsoft niet. Vier consumentenorganisaties klagen in een document dat Microsoft weigert zijn Office-applicatie te poorten naar andere besturingssystemen.