In 2005 gebruikt 90 procent van (middel)grote bedrijven .Net- en Java-platformen gebroederlijk naast elkaar, meent Gartner. Tot die tijd moet Microsoft veel inspanning verrichten om vertrouwen in zijn nieuwe productenreeks te kweken.
Eind september beleefde de ‘Java Last Thursday of the Month Club’ van CMG een bijzondere avond. Gewoonlijk komen zo’n veertig mensen bijeen (voornamelijk niet-CMG’ers) in Amsterdam of Rotterdam om kennis over en ervaring met Java uit te wisselen. Op 27 september stond evenwel niet alleen Eugène Bogaart van Sun Microsystems voor de manschappen, ook Arie Leeuwesteijn van Microsoft was aangetreden. ‘Java versus Microsoft .Net’ is het thema van de avond. Bijna 150 mensen zijn op het onderwerp afgekomen, niet alleen ontwikkelaars, maar ook technisch directeuren.
Wessel van Herwijnen, teammanager bij CMG, is verguld dat de avond kon doorgaan en dat er zoveel geïnteresseerden op af zijn gekomen. Mede-organisator Reinier Beenen: "Het viel niet mee om vertegenwoordigers van de twee hevig concurrerende bedrijven in één ruimte te krijgen. Er is zelfs contact geweest met de hoofdkantoren in de VS om dit voor elkaar te krijgen."
Mening veranderd
Java-deskundige bij CMG Jean-Paul Homma gaat de avond met gezonde scepsis in. Is .Net wat, heeft het overlevingskansen? "Mijn mening is veranderd", zegt Homma. "Ik denk nu dat C# potentie heeft voor een grote groep ontwikkelaars, namelijk degenen die toch al met Microsoft-talen werken."
Edward Bakker, .Net-kenner bij CMG, begint bij de woorden te glunderen. De gedachtegang is dat de 1,6 miljoen Visual Basic-ontwikkelaars in de wereld veel makkelijker overstappen op C# dan op Java. Microsoft noemt dat immers al een belangrijk voordeel: lage trainingskosten om je C# eigen te maken. Homma heeft zijn bedenkingen: "Je moet toch wel leren om objectgeoriënteerd te ontwikkelen. Dat is beduidend anders dan werken met Visual Basic." Zijn ’tegenstrever’ Bakker is het met hem eens.
Microsoft komt overigens met compilers om VB-code om te zetten naar VB.Net. In 95 procent van de gevallen zou dit werken. Homma kan het niet laten om op te merken dat ‘als je slechte code compileert, je gewoon slechte code terugkrijgt’.
Multi/single
Er is niet een rijtje voor- en nadelen op te sommen, omdat de strategieën van Sun en Microsoft beduidend anders zijn. Dat maakt vergelijken lastig. Sun opteert voor een multiplatform met een single language, terwijl Microsoft het tegenovergestelde aanhangt: multi language op een single platform. "Het is toch een voordeel dat Microsoft alle producten geïntegreerd heeft", zegt Bakker.
En tegelijk een nadeel, want veel bedrijven willen niet aan één leverancier geklonken zijn. "Ik weet zeker dat financiële instellingen niet zullen kiezen voor de .Net-producten alleen. Zij willen zich niet afhankelijk maken van één softwarebedrijf. Zij kiezen eerder voor Websphere van IBM en dus voor Java", zegt Van Herwijnen. In de industrie, zo weet zijn collega Reinier Beenen te melden, speelt dat minder. Hij verwacht dat ondernemingen bewust de keuze maken voor Java of ervoor kiezen alleen .Net-spullen binnen te halen.
Op het vlak van schaalbaarheid, migratiemogelijkheden, ontwikkeltijd en prestaties ontlopen de platformen elkaar niet veel, zo is de conclusie die avond. Het kostenaspect lijkt Microsoft een licht voordeel te geven. Zij het dat je met Java, omdat het een open platform is, alle kanten opkunt en webdiensten kunt bouwen van pakweg een paar duizend gulden tot honderd duizenden, afhankelijk van welke applicaties je vervolgens benut. Ook hier is vergelijken weer lastig. De verwachting is dat vooral kleinere bedrijven, vanwege het kostenvoordeel, zullen kiezen voor Microsoft.
Beveiliging
Microsoft heeft op het vlak van beveiliging nog een wereld te winnen. "Dat is allemaal opgelost met C#, geen geheugenproblemen meer, geen buffer overflows. Heel veel fouten worden tijdens het ontwikkelen automatisch afgevangen", zegt Bakker.
Toch zijn vooral it-managers bij banken en verzekeringen nog niet overtuigd van de solide werking van .Net-producten. "Het probleem bij het vergelijken van de platformen is natuurlijk dat er nog weinig implementaties zijn, behalve bij Microsoft zelf, terwijl Java al volwassen is geworden", aldus Van Herwijnen.