Op de discussiepagina (Computable, 10 augustus) stelt Harrie Gooskens dat de gemeentelijke automatisering nu weer ‘hot’ lijkt. Niet alleen de rapportage over de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), maar ook de discussie over gebouwenregistratie, de discussie over de kosten van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) en de uitvoering van de algemene bijstandswet maken dat er weer veel beweging komt bij de gemeenten.
Het is alleen jammer dat twee bedrijven die ruim negentig procent van de gemeentelijke markt in handen hebben zich als een monopolist opstellen. De gemeente is of klant bij Civility of bij Centric. Overstappen van de één naar de ander is moeilijk. Een mix van pakketten van Civility en van Centric is heel uitzonderlijk, want dan werkt de integratie niet. Ondersteuning door de leverancier is dan niet meer gewaarborgd. De leverancier waarschuwt zeer nadrukkelijk voor de ‘gevaren’ van zo’n gemengd systeem.
Kwaliteit niet goed
Daarbij komt ook nog, dat de kwaliteit van de producten van beide leveranciers lang niet altijd goed is en dat deadlines worden gemist. Vanuit die monopoliepositie hoeft de leverancier zich niet erg in te spannen om de klanten te behouden. Nieuwe modules verkopen tegen hoge prijzen is veel belangrijker.
Dat zal niet veranderen, tenzij zich nieuwe leveranciers op de markt gaan begeven. Dat is niet eenvoudig, want de eisen die aan dergelijke systemen worden gesteld zijn heel specifiek en gemeenten hebben een nogal conservatieve inslag. Kiezen voor een nieuwe, andere leverancier van ‘buiten’ is moeilijk. Wie garandeert immers dat het goed gaat?
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het samenwerkingsverband van gemeenten zou dat kunnen stimuleren. Of toch kunnen kiezen voor het centraal aanbesteden van de kern van een applicatie, zoals nu geadviseerd wordt voor de GBA. Als belastingbetaler zeg ik: breek de positie van die gesloten systemen af. Minister en VNG: maak duidelijk dat er sprake is van een serieus en groot probleem.
Het is goed dat Harrie Gooskens dit probleem nu aan de orde heeft gesteld. Voor zover ik weet, is hij als directeur betrokken geweest bij leverancier L+T die ruim 15 jaar geleden als nieuwkomer de gemeentelijke markt openbrak. Maar L+T heet thans helaas Civility . . . Misschien wil Gooskens het nog eens proberen. Dat zou goed zijn voor de overheid en dus voor de burgers.
Gerrit Barmentlo Veenendaal