Atos Origin kijkt terug op een goed eerste halfjaar. Als een van de weinige ict-bedrijven zag het zowel omzet als winst toenemen. Maar de economisch situatie blijft ondoorzichtig, aldus Wilbert Kieboom, directeur Nederland en lid van de raad van bestuur. Meer eisende vakbonden krijgen nul op het rekest.
Nog niet zo lang geleden werden de Origin-medewerkers keer op keer geconfronteerd met tegenvallende resultaten, vertrekkende managers en sombere mediageluiden. Na de overname van de Philips-dochter door het Franse automatiseringsbedrijf Atos eind 2000 lijkt het tij gekeerd. "Analisten beschouwen Atos Origin ineens als een topfonds. Dat is een nieuwe ervaring voor medewerkers. Ze tonen zich dan ook bijzonder enthousiast", zegt Wilbert Kieboom, directielid Atos Origin en hoofd van de Nederlandse vestiging. Volgens Kieboom heeft de snelle integratie, waarbij de stofkam door de fusieorganisatie is gehaald, zijn vruchten afgeworpen.
In Nederland werken ruim 6500 mensen bij Atos Origin (totaal 27 duizend). Ondanks de goede resultaten wil de directie niet ingaan op de eis van 4 procent salarisverhoging van de vakbonden. De onderhandelingen daarover zijn opgeschort. Volgens Kieboom – die niet wil bevestigen dat er met de directie alleen over een verhoging van 3 procent valt te praten – is het economisch klimaat momenteel vanwege de dreigende oorlogssituatie moeilijk te peilen. "We moeten het totaalscenario bekijken, niet alleen het feit dat Atos Origin goed draait. Dan constateer ik dat we een voorzichtig beleid moeten voeren, gezien de winstwaarschuwingen en ontslagrondes bij veel bedrijven uit de diverse sectoren."
Opschonen
De fusie tussen Atos en Origin bood de gelegenheid om de organisatie beter af te stemmen op de markt, vertelt Kieboom. Intern is een programma voor kostenreductie en productiviteitsverbetering doorgevoerd met een verkleining van de bedrijfsbrede uitgaven, een nieuwe opzet van de inkoop, het herplaatsen van medewerkers in commerciële functies en het rationaliseren van de rekencentra waarbij dubbele activiteiten zijn geschrapt. Ook zet Atos Origin het mes in het aantal kantoren: in Nederland zullen van de 25 locaties er nog acht overblijven, met een Europees hoofdkwartier in Hoofddorp en een nieuw Nederlands hoofdkantoor in Leidsche Rijn.
Bovendien saneerde Atos Origin de verliesgevende vestigingen in Duitsland, Engeland, Brazilië en Noord-Amerika, en stootte het slecht draaiende activiteiten af, zoals de callcenters (verkocht aan SNT). Het ict-bedrijf legt de komende tijd het accent op expansie in Duitsland en Engeland.
Stabiele basis
Daarnaast integreerde de directie de twee verschillende productportfolio’s van Atos en Origin. Kieboom: "Atos bewoog zich meer aan de voorkant van een organisatie, terwijl Origin zich vooral bezighield met backend-oplossingen en erp-toepassingen. Alle kennis is vervolgens gebundeld en ingedeeld in marktsectoren." Volgens de directeur Nederland vinden daardoor lokaal opgezette werkwijzen, methodieken en oplossingen makkelijk hun weg naar het buitenland. Hij geeft als voorbeeld het systeem dat Atos voor de Franse effectenbeurs ontwikkelde. De collega-beurzen in Amsterdam en Brussel hanteren dit in het kader van het samenwerkingsverband Euronext inmiddels ook. "Een ander voorbeeld is dat een set in Nederland ontwikkelde Oracle-hulpmiddelen nu ook in andere landenvestigingen wordt gebruikt."
Kieboom beweert dat de markt de fusie tussen Atos en Origin goed heeft ontvangen door de synergie, de geringe geografische overlap in vestigingen en het stabiele management. Dat uit zich volgens hem in de groeiende vraag naar managed services (uitbestedings- en beheerdiensten) in het afgelopen halfjaar. Atos Origin denkt dat de vraag naar deze dienstverlening de rest van het jaar met dubbele cijfers blijft doorgroeien. Het bedrijf zegt te merken dat ondernemingen vanwege de moeilijker wordende economische situatie hun kosten onder controle willen houden en daarvoor in ict-uitbesteding een van de manieren zien. "De helft van onze omzet is gebaseerd op managed services. Dat zijn lange termijncontracten die niet conjunctuurgevoelig zijn; die vormen dus een stabiele basis voor de komende jaren", vindt Kieboom. Voorts was er in het afgelopen jaar een groei zichtbaar van de implementatie van erp-pakketten, zoals die van SAP en Oracle. Veel andere ict-projecten zijn echter uitgesteld, waardoor Atos Origin de vraag naar advisering en systeemintegratie zag afnemen.
De ict-firma boekte in Nederland een omzetgroei van 13 procent in de eerste zes maanden van 2001. De vooruitzichten voor de komende tijd lijken gunstig, zeker met oog op de begin augustus met KPN gesloten uitbestedingsovereenkomst. Hierbij neemt Atos Origin het KPN Datacenter over voor 163 miljoen euro. Het contract levert aan opbrengsten zo’n kleine tweehonderd miljoen euro per jaar op. Mocht het bedrijf ook het softwarehuis en de werkplekdiensten van KPN overnemen, waarover de partijen nog in onderhandeling zijn, dan komt daar jaarlijks nog eens tweehonderd miljoen euro extra aan omzet bij. Ex-moeder Philips is nog altijd goed voor 30 procent van de omzet (bedrijfsbreed gezien 25 procent).
Cijfers
De omzet van Atos Origin steeg in het eerste halfjaar van 2001 met 8,3 procent van 1,4 miljard naar ruim 1,5 miljard euro. Het nettoresultaat van 67,3 miljoen euro over de eerste zes maanden is bijna gelijk aan de pro forma nettowinst van 70,5 miljoen euro over het gehele jaar 2000.
De omzetgroei in Frankrijk bedroeg 19 procent; die van Nederland 13 procent. Zo’n kwart van de totale opbrengsten komt uit Atos Origin Nederland. Dit omzetniveau is vrijwel even hoog als dat van de Franse vestiging. De winstmarge in Nederland wordt niet vrijgegeven, maar ligt in ieder geval boven de 10 procent.