Na it-detacheringsbedrijf Lan Alyst dreigt nu ook Mind IT failliet te gaan. Interim-bestuurder J. Knuppe probeert het bedrijf, met ruim tachtig werknemers, een doorstart te laten maken. Hoe is nog niet duidelijk. Wel is de bedoeling, zegt voormalig directeur A. Wormgoor, dat alle medewerkers meegaan.
Mind IT, het winstgevende onderdeel van wat tot een paar maanden geleden de Lan Alyst Group was, kan zijn schuldeisers niet meer betalen. Wormgoor en R. Ruiten waren tot eind mei eigenaar van de Lan Alyst Groep, bestaande uit Lan Alyst, Mind It, Novice en Lustrare. Bij de laatste twee werken overigens nog geen tien mensen.
Toen door de neergang in de it het water tot aan de lippen steeg, verkochten Ruiten en Wormgoor hun bedrijven in meerderheid aan investeerder H. van Achteren. Een sanering die bijna zestig van de 350 werknemers hun baan zou kosten zou volgen. Die zestig werden ondergebracht in Lan Alyst bv, terwijl Van Achteren via het nieuw opgerichte Melridge Detachering met de resterende Lan Alysters in de it-detachering zou stappen.
Al snel ontstonden grote ruzies. Van Achteren zou 7,5 miljoen overmaken naar Lan Alyst bv voor betaling van schuldeisers en, tot aan het ontslag, personeel. Ook zou hij 40 procent van de aandelen van de nieuwe houdstermaatschappij, Melridge Financial, overdragen aan Ruiten (24 procent) en Wormgoor (16 procent). Beide toezeggingen kwam hij niet na. Eind juli stelde hij Ruiten op non-actief wegens fraude en meldde Wormgoor zich ziek. Volgens Van Achterens rechterhand J. Verhoosel is tegen beiden een ontslagprocedure ingezet.
Lege handen
Ruiten en Wormgoor stapten naar de rechter om hun aandelenpakket te krijgen. Die wees de claim toe, waarna beiden bij de Ondernemingskamer in Amsterdam een onafhankelijke interim-bestuurder eisten die orde op zaken zou moeten stellen. Die claim is eind augustus toegewezen, waarna de Dordrechtse advocaat Knuppe op 1 september aantrad. Hij moet op 11 oktober rapporteren aan de Ondernemingskamer.
Zijn eerste belangrijke beleidsdaad was de faillissementsaanvraag voor Melridge Detachering. Dat werd vorige week donderdag uitgesproken. Dit betekende het eind van drie maanden onzekerheid en loon voor de 58 werknemers ondergebracht in Lan Alyst bv. Omdat Van Achteren de beloofde 7,5 miljoen niet betaalde, kregen ze geen salaris. Ze konden ook niet naar het GAK voor loondoorbetaling omdat hun bedrijf niet failliet was. Toen Lan Alyst vorige maand failliet werd verklaard, kort nadat de Leidse kantonrechter de bv had verplicht tot loondoorbetaling, stonden ze nog steeds met lege handen, Volgens de wet Overgang van ondernemingen waren ze in dienst van Melridge Detachering, dat Lan Alyst had overgenomen, en al evenmin uitbetaalde. Nu Melridge Detachering failliet is verklaard, kunnen de werknemers naar het GAK voor achterstallig loon, salaris tijdens de opzegtermijn voor het ontslag dat de curator gaat aanzeggen, en vervolgens een ww-uitkering. Hetzelfde geldt voor de ruim zestig Lan Alysters die de overstap naar Melridge Detachering maakten.
Wraakactie
Ook Mind IT heeft inmiddels grote problemen. Het heeft geen geld. Van Achteren liet alle betalingen van Mind IT lopen via Melridge International (niet te verwarren met Melridge Financial), dat als een soort bewindvoerder fungeert. Mind IT dient betaalstaten in, die Melridge International beoordeelt en al dan niet betaalt. Verhoosel ontkent dat Melridge Mind IT heeft leeggehaald, zoals Wormgoor stelt. "Dit was alleen bedoeld om het geld veilig te stellen", zegt hij. Volgens hem heeft Melridge de meeste rekeningen betaald en is er de afgelopen maanden meer uitgegeven dan er aan betalingen van klanten is binnengekomen.
Verhoosel heeft sinds de overname de boekhoudingen onderzocht. Dat Lan Alyst zwaar verlies draaide, was bekend. Volgens hem stonden de zaken bij Mind IT er ook aanzienlijk minder florissant voor dan algemeen werd gedacht. "Als Ruiten en de zijnen het bedrijf met rust hadden gelaten, hadden we het wel vlot kunnen trekken." De huidige problemen wijt hij aan Ruiten, Wormgoor en hun medestanders, die "de gang van zaken niet hebben kunnen verkroppen en een wraakactie begonnen zijn". Wat ze precies hebben gedaan, wil hij niet zeggen.
Daar komt bij dat Randstad er als belangrijkste klant van Mind IT miljoenen guldens voor over heeft gehad om het bedrijf overeind te houden. Randstad liet tijdens de behandeling van de zaak bij de Ondernemingskamer weten geen enkel vertrouwen in Van Achteren te hebben. Advocaat F. Grapperhaus zei toen dat Ruiten en Wormgoor Knuppe terzijde zouden moeten staan. Verhoosel zegt daar ‘geen moer’ van te snappen. Vertrouwen in Knuppe heeft hij al evenmin. "Ik heb niet de indruk dat hij echt iets aan het doen is. Ik merk er in elk geval niets van." Hij heeft de afgelopen weken geen contact met Knuppe gehad. "Terwijl ik daar toch een paar maanden heb rondgelopen. In plaats daarvan werkt hij nu samen met de mensen die het bedrijf juist naar de knoppen hebben geholpen. Ik begrijp daar niets van."
Frustreren
Wormgoor ziet het anders. Van Achteren heeft een spoor van faillissementen en gegoochel met bv’s achter zich hangen, waarvan een aantal nog steeds onder de rechter is. Volgens hem is de Lan Alyst Groep het jongste slachtoffer. Dat hij en Ruiten met Van Achteren in zee gingen zonder zich terdege in diens achtergrond te hebben verdiept, kwam doordat ze geen kant op konden. Na een half jaar zoeken was Van Achteren de enige financier die erin wilde stappen.
De balans is treurig: Van Achteren heeft alleen maar geld uit de Lan Alyst Groep gehaald en er nog geen cent in gestopt. Daarentegen is het vermogen van Wormgoor en Ruiten razendsnel geslonken: hun aandeel van 40 procent in Melridge Financial is vrijwel niets meer waard. Melridge Detachering is failliet, Mind IT hangt hetzelfde lot boven het hoofd en Lustrare en Novice maken geen winst.
Volgens Wormgoor en Ruiten probeert Van Achteren nu een voortzetting van Mind IT, dat nog altijd winstgevend is, te frustreren. Verhoosel zou werknemers van Mind IT opbellen met het aanbod te komen werken in een nieuw op te richten opleidingsbedrijf. Verhoosel zelf wil daar geen commentaar op geven. Van Achteren wil over geen enkel aspect van de zaak nog commentaar geven, laat hij via zijn secretaresse weten. Een anonieme werknemer van Mind IT, die bepaald geen aanhanger is van Ruiten, bevestigt dat wordt geworven onder het personeel.