In 1983 daalden de aandelen van pc-leveranciers dramatisch. Een jaar later zag je de inkomsten van de overgebleven pc-makers enorm groeien. Een crash op de aandelenmarkt betekent dus niet het eind van de wereld, zo steekt John Gantz van IDC de ict-wereld een hart onder de riem.
Gantz is chief research officer van onderzoeksbureau IDC. Dit bureau organiseerde begin deze week zijn jaarlijkse Europese IT Forum in Monaco. Hier waren zo’n zevenhonderd mensen bijeen om zich wat moed te laten inspreken. De titel van het congres luidde After the internet stock crash: light at the end of the tunnel?. Volgens Gantz is er inderdaad licht aan het eind van de tunnel.
De gebeurtenissen uit het verleden geven hem dat vertrouwen. Hij refereert niet alleen aan het herstel van de pc-markt in de jaren tachtig, maar ook aan de economische situatie begin jaren negentig. Toen viel de it-gerelateerde economie weliswaar dieper dan de gewone economie, maar het herstel vond eerder en krachtiger plaats. Gantz ziet ook anno 2001 tekenen die wijzen op herstel van de economische dip waarin de ict-industrie zit.
Bodem bereikt
In maart 2000 was het gedaan met de internetbedrijven. In het vierde kwartaal van dat jaar ging de Amerikaanse economie trager groeien. In 2001 kregen de telecombedrijven het zwaar te verduren. Desondanks zegt tweederde van de Amerikaanse bedrijven zijn it-plannen niet te wijzigen. Uit een enquête van CIO Magazine blijkt dat de it-budgetten bij de Amerikaanse ondernemingen in juli en augustus weer zijn gestegen, gemiddeld 7 procent. Dit zou betekenen dat in mei de bodem was bereikt.
Onderzoek van IDC leert dat er in 2001 26 procent meer aan e-zakendoen gerelateerde producten en diensten wordt uitgegeven dan in 2000. Bovendien denkt 50 procent van de ondervraagde bedrijven volgend jaar meer aan software uit te geven dan in 2001. "Het gaat allemaal niet zo slecht", luidt de conclusie van Gantz, die desondanks het groeiscenario voor de Europese ict-industrie heeft moeten bijstellen. IDC gaat nu uit van een groei van 7,4 procent in 2001 (was 7,9 procent), 6,5 procent in 2002 (was 8,5 procent) en 8 procent in 2003 (was 10 procent). Voor 2004 is het onderzoeksbureau in het bijgestelde scenario optimistischer. Gantz verwacht dan een groei van 11,5 procent (was 10,8 procent).
Een belangrijke stabiele factor in de jaarlijkse groei van ict-uitgaven is de dienstverlening. Organisaties hebben nu eenmaal hardware en software die onderhouden moeten worden. Daarnaast zorgt e-handel ervoor dat de ict-uitgaven de komende jaren blijven groeien, zij het niet zo fors als de laatste jaren. "Onderzoek wijst uit dat het merendeel van de bedrijven webintegratie heel belangrijk vindt. Desondanks hebben nog maar heel weinig organisaties hun front- en backoffice geïntegreerd. Dat zal toch moeten gebeuren", aldus Gantz.
Fiorina bijt van zich af
"Het gaat niet zozeer om kostenbesparingen of het veiligstellen van onze positie op de pc-markt. Het gaat erom dat we groot en krachtig genoeg willen zijn om standaarden te kunnen neerzetten", aldus HP-topvrouw Carly Fiorina op het jaarlijkse IT-forum van IDC in Monaco.
Zij reageert hiermee op de vele negatieve reacties die de afgelopen weken zijn gegeven op de voorgenomen overname van Compaq door Hewlett-Packard. Ze peinst er dan ook niet over om de fusie af te blazen, zoals een aantal sceptische analisten heeft gesuggereerd. De negatieve berichtgeving en de sterke koersdaling geven volgens haar daartoe geen aanleiding.
De onderneming die ontstaat, is groot en krachtig genoeg om standaarden neer te zetten. "We krijgen de schaalgrootte die nodig is om ook op het gebied van onderzoek en ontwikkeling mee te doen", aldus Fiorina, die ten stelligste ontkent dat de fusie ingegeven is door defensieve overwegingen. Het gaat niet om consolidatie van de positie van Compaq op de pc-markt, maar om uitbouw van de activiteiten op het gebied van bedrijfsautomatisering en professionele dienstverlening.
Fiorina verwacht op zijn vroegst over vier en op zijn laatst over negen maanden toestemming van zowel de Amerikaanse als de Europese autoriteiten. Tijd is echter de grote vijand. Dat heeft ze geleerd van Michael Capellas, haar evenknie bij Compaq. De integratie van Compaq met Digital verliep heel stroef, tot Capellas het roer overnam en er de vaart inzette.