De doorstart van inkoopbedrijf Emeritor laat bij diverse partijen een wrange nasmaak achter. Zo kan het Nederlandse e-handelsbedrijf Infopulse fluiten naar 2,8 miljoen gulden voor de verkoop van zijn inkoopoplossing aan de wel failliet gegane holding.
Infopulse, leverancier van oplossingen voor e-handel, introduceert eind 1999 het e-procurement-pakket Supply Chain Broker. De hooggespannen verwachtingen komen echter niet uit omdat het bedrijf niet in staat is het vereiste durfkapitaal te vergaren voor verdere groei en geconfronteerd wordt met een krimpende markt in 2000. Het besluit daarom op zoek te gaan naar een strategische partner. "We kwamen bij Emeritor uit Nieuwkoop terecht. Het leek ons een sterke combinatie: hun adviesexpertise op inkoopgebied samen met ons it-product. Bovendien had Emeritor internationale ambities en bereidde het een beursgang voor", vertelt Jan-Niek de Groot, directeur Infopulse.
In december 2000 komen beide partijen tot overeenstemming. Emeritor koopt de inkoopsoftware van Infopulse voor 2,8 miljoen gulden, waarbij de verkopende partij ook nog een belang van 0,45 procent in de Emeritor Group bv krijgt. Het verworven onderdeel wordt ondergebracht in de nieuwe vennootschap Emeritor outsourcing solutions. Opvallend is de afspraak dat Infopulse de koopsom pas later zou ontvangen: op 1 januari 2002 zou het twee miljoen gulden krijgen en eind 2002 nog eens achthonderdduizend gulden.
In mei 2001 struikelt Emeritor evenwel over zijn torenhoge ambities. De markt blijkt in snel tempo verslechterd. Typerend hiervoor is dat de firma tot dan toe nog geen enkele inkoopoplossing heeft verkocht. Bovendien heeft het inkoopbedrijf zijn hand overspeeld met de beursplannen. In het faillissementsrapport van curator H. Bouma, werkzaam bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, staat dat de directie met de beoogde beursgang in 2001 een bedrag tussen de vierhonderd miljoen en één miljard gulden dacht op te halen. Vooruitlopend op deze grote kapitaalopbrengst en de te verwachten omzetgroei trekt Emeritor tientallen consultants aan, voor wie geen werk blijkt te zijn. Door de zwaar tegenvallende inkomsten, de hoge kostenstructuur en de uiteindelijk afgeblazen beursgang komt het bedrijf in betalingsproblemen en gaat het failliet.
Op straat
Curator Bouma besluit in overleg met Emeritor-oprichters Caroline van den Bosch en Cees Ubink dat alleen de advies- en opleidingsonderdelen onder de naam Emeritor doorgestart kunnen worden. De rest zakt, zoals de curator het omschrijft, in rook weg. Dat betekent onder meer het eind van de overgenomen Infopulse-softwaretak. De vijftien medewerkers staan een half jaar na de overname op straat. Volgens een ex-medewerker van deze groep, die anoniem wil blijven, lukte het Emeritor niet – ondanks de pretenties dat het veel afwist van de inkooppraktijk – om zich op de softwaremarkt goed te positioneren. Hij spreekt van mismanagement. De curator laat weten dat de bestuurders hoogstwaarschijnlijk niet aansprakelijk te stellen zijn voor het faillissement.
Ook voor Infopulse zijn de druiven zuur. Het bedrijf kan fluiten naar zijn verkoopsom van 2,8 miljoen gulden. Directeur De Groot erkent dat het een harde leerschool is geweest. "Achteraf gezien hadden we ons financiële huiswerk beter moeten doen." Hij is in overleg met de Rabobank om te onderzoeken of Infopulse de software, waarop de bank beslag heeft laten leggen, eventueel terug kan kopen.
In Nederland zijn zo'n veertig medewerkers ontslagen. De hardste klappen vallen in het buitenland: de vestigingen in Hongarije, België, Engeland en Frankrijk zijn inmiddels dicht. Naar verluidt hebben veel medewerkers in tegenstelling tot hun Nederlandse collega's over de laatste maanden geen salaris meer ontvangen. Voor de toekomst van de Amerikaanse vestiging Key Sourcing Solutions moet worden gevreesd: zowel de telefoon- als faxlijn is niet meer in gebruik. Emeritor-directeur Ubink weigert een toelichting te geven op de gang van zaken.
Scala en Bablaksoft
In 1998 startten Cees Ubink en Caroline van den Bosch het inkoopadviesbureau Performance Inkooppartners. Onder de nieuwe naam Emeritor betreden ze vervolgens de inkoopsoftwaremarkt. Ze nemen daarvoor in oktober 2000 voor 130 duizend dollar het Hongaarse softwarebedrijf Bablaksoft over van erp-leverancier Scala Business Solutions. Scala heeft een jaar eerder een belang van 33,3 procent in Emeritor genomen. Maar begin dit jaar ziet Scala de bui al hangen en schrijft het de investeringen in Emeritor in een klap af door een voorziening van 750 duizend dollar op te nemen in het boekjaar 2000.