Ict-goeroes bestaan nog en personeelsmanagers maken nauwelijks gebruik van computerprogramma’s voor human resource management (hrm). De conclusies van een bijeenkomst van Randstad over elektronisch personeelsmanagement, vorige week donderdag. Software helpt de personeelskrapte het hoofd te bieden, beweert de goeroe. Het hoofd P&O twijfelt nog. "We hebben al die tools in huis. Ik word er knettergek van"
De tegenvallende economie remt alleen tijdelijk de stijging van het personeelstekort. Die krapte wordt echt alleen maar groter. Wijs daar je baas maar op, wanneer die je straks opdraagt medewerkers te lozen." Met een selectie demografische cijfers toont Eric Bremer de verzamelde P&O’ers hoe de vergrijzing en het oplopende tekort aan jonge mensen het steeds lastiger gaan maken medewerkers te vinden te houden. Bremer is directeur van hrm-software-bedrijf Yellow Mind en de oprichter van Jobnews.
"Eindelijk komt de P&O’er aan zijn werk toe", begint Bremer. Volgens hem is de voornaamste taak van de personeelschef het kortetermijndenken te bestrijden van het management, dat zenuwachtig reageert op de winstdalingen en kwakkelende beurskoersen. "De groei van de werkgelegenheid is 1,7 procent. De afname van het aantal werkenden is 3,3 procent. De onderliggende trend is duidelijk: de arbeidsmarkt wordt krapper."
Hrm-gereedschap
Een bedrijf wil nog steeds het liefst een drie maal gepromoveerde, 22-jarige, goedkope en hardwerkende academicus inhuren. De tijden zijn echter veranderd, denkt Bremer. De werkgever heeft niet meer de keuze uit de geschikte kandidaten, de schaarse kandidaten zoeken een werkgever die het beste bij hun wensen aansluit. "Wat heeft het bedrijf te bieden, vraagt een potentiële kandidaat. Kan ik mezelf ontplooien, kan ik thuiswerken, hoeveel vrije tijd krijg ik?"
Na de peptalk van Bremer kregen de deelnemers tijd te luisteren naar de ervaringen van collega’s. Aan een uitgebreide introductie van de gereedschappen die ze tot haar beschikking had kwam Cisco’s personeelsmanager Nynke de Jong niet toe. Haar inventarisatie wie van de ongeveer dertig collega’s werkt met software voor personeelsmanagement, maakt pijnlijk duidelijk hoe onderontwikkeld het gebruik van deze toepassingen nog is. Het verbaast De Jong: "Voor mij is dat het uitgangspunt. Ik kan me niet voorstellen hoe het is te werken zónder vacaturesite of e-hrm-pakket."
Tegenover haar ict-gedirigeerde werk staan de getuigenissen van haar collega’s. De medewerkers van Randstad zijn pas sinds kort in staat om te kijken in de databases van de verschillende kantoren in het land. Een lijnmanager van ING: "Bij ons komen de meeste sollicitaties nog steeds per brief binnen. De meeste sollicitanten gaan er van uit dat we de oude economie vertegenwoordigen."
Databaseleverancier Oracle heeft, hoe kan het ook anders, het P&O-werk volledig geautomatiseerd. Toch blijken de meesten nog niet met hrm-pakketten te werken. Degene die medewerkers zoekt voor een groot callcenter werkt nog steeds met spreadsheets en tekstverwerker. Bij Mercedes komen de meeste sollicitaties per e-mail binnen. Op de site van een thuiszorgorganisatie komen vooral reacties van automatiseerders. "Het hangt er wel vanaf wie je doelgroep is."
Ook over het nut van grote banensites zijn de personeelsmanagers het niet eens. De grotere bedrijven vinden het lastig dat ze veelal niet in staat zijn advertenties op een banensite te verbinden met de corporate-site. Dat kleine bedrijven hier noodgedwongen gebruik van moeten maken, willen ze op de arbeidsmarkt opvallen, wordt ook bestreden. "Mond-tot-mondreclame of een radiospotje maakt ook de vacatures op sites van kleinere bedrijven bereikbaar. Zo onvindbaar zijn die websites niet."