De verscheidene platformen binnen Hewlett-Packard en Compaq zullen de integratie van de twee computerbedrijven niet gemakkelijk maken. Naast het feit dat de it-leveranciers elkaar overlappen met hun respectievelijke pc-divisies, hebben zij beide meerdere besturingssystemen en onderliggende hardware. Deze producten en divisies zijn – in tegenstelling tot pc’s – niet eenvoudig te verenigen of te schrappen.
HP en Compaq werken elk op eigen houtje al enkele jaren aan het ontwarren en stroomlijnen van de eigen platformen. Dit kan namelijk forse besparingen opleveren op de ontwikkelkosten. De crux is om hierbij geen functionaliteit en daarmee gebruikers te verliezen.
In de loop der tijd is er immers ook interne overlap ontstaan, onder meer op de markten voor werkstations en lichte servers, waar Windows NT oprukt naar traditioneel Unix-terrein. Daarnaast zijn de processoren van Intel sneller en krachtiger geworden, wat zich ook vertaalt naar de werkstation- en servermarkt.
HP heeft enkele jaren terug al aangekondigd zijn pa-risc-processoren op termijn te vervangen door Intels 64-bit chips (IA-64). De veel uitgestelde Itanium, codenaam Merced, is de eerste processor in de IA-64-reeks. Verder gebruikt HP ook 32-bit Intel-processoren in zijn pc’s, werkstations en servers.
Qua besturingssystemen heeft HP de eigen Unix-variant HP-UX (die draait op pa-risc-chips), het eigen besturingssysteem MPE-ix (gebruikt in de HP3000-servers met pa-risc-chips), Microsofts pc-platform Windows, en sinds enige tijd de open source Unix-variant Linux. Op termijn moeten al deze softwareplatformen draaien op het processorplatform van Intel, al dan niet 64-bit.
Vergelijkbaar
Compaq bevindt zich in een vergelijkbare situatie. Het bedrijf, van oorsprong pc-fabrikant, heeft met de overnames van achtereenvolgens Tandem en Digital zware serverplatformen in huis gehaald. Tandems fouttolerante besturingssysteem, Nonstop Kernel, draait op Mips-processoren. Digitals mainframebesturingssysteem OpenVMS en de – door Compaq hernoemde – Unix-variant Tru64 draaien op de 64-bit Alpha-chips.
Compaq heeft de laatste jaren dan ook rationalisaties doorgevoerd in zijn software- en hardwareplatformen. Zo besloot het bedrijf in augustus 1998 de Mips-chips in Tandems Himalaya-computers te vervangen door Alpha-processoren. Vervolgens schrapte het in augustus 1999 de ontwikkeling, samen met Microsoft, van Windows NT op zijn Alpha-chips.
Meest recentelijk was de opvallende overeenkomst tussen Compaq en Intel om de Alpha-processoren en bijbehorende hardwaretechnologie over te hevelen naar Intel. Compaq verkreeg de Alpha met de overname van Digital (DEC) in 1998. Daarbij ging het de pc-leverancier met name om de dienstverleningstak van het overgenomen bedrijf, net zoals nu het geval is met HP.
Compaqs koerswijziging om de eigen Alpha te laten vallen was nagenoeg gelijk aan HP’s strategie voor zijn pa-risc. Analisten concluderen nu dat Compaq deze actie niet alleen nam uit kostenoverwegingen, maar ook met het oog op een mogelijke overname door HP. Ten eerste betekent dit één hardwareplatform minder voor de uiteindelijke onderneming, en ten tweede luidt dit al een overstap in voor de gebruikers.
Geen optelsom
Het samenvoegen van HP en Compaq zal dan ook niet uitkomen op de som van de delen. De beide directies gaan er van uit dat de overname op bepaalde punten méér oplevert, maar het is nu al duidelijk dat andere punten op m�nder zullen uitkomen.
Het consolideren van de diverse applicatie- en middleware-producten van de twee it-leveranciers kan in ieder geval kostenbesparingen opleveren. De overlap die niet eenvoudig en snel is weg te snijden, zoals het geval is bij de Unix-systemen, zal echter nog voor veel hoofdbrekens zorgen.