De beurs genoteerde Torex Group, die naast de gezondheidszorg ook het winkelbedrijf automatiseert, koopt de Nederlandse marktleider in software voor ziekenhuizen. Lokkertje voor Hiscom is de lang gezochte toegang tot buitenlandse ziekenhuizen. Hoe de synergie tussen beide bedrijven in de praktijk uitpakt is nog onduidelijk.
Torex betaalt ruim 32 miljoen euro voor Hiscom dat momenteel veertig Nederlandse ziekenhuizen automatiseert, waaronder zeven academische. Het is niet de eerste acquisitie van Torex in Nederland. Eind 2000 nam het concern de activiteiten over van Shared Medical Systems in Nederland, Ierland en Engeland. In Nederland betekende dat Torex met deze acquisitie toegang kreeg tot twintig Nederlandse ziekenhuizen en vijfduizend huisartsen. Torex is met de overname van Hiscom straks actief in meer dan de helft van de in totaal 110 ziekenhuizen in Nederland.
Wim Botermans, directeur van Hiscom, is blij met de overname, omdat zijn onderneming als onderdeel van Torex Group een betere positie op de internationale markt inneemt. Bij de Vaanenburg Groep, de vorige eigenaren van Hiscom, was geen bedrijf dat internationaal actief is in medische automatisering aldus Botermans. Ook past het portfolio van Torex en Hiscom goed bij elkaar. Volgens de directeur is Hiscom goed in klinische automatisering, terwijl Torex zich meer richt op administratieve en diagnostische systemen.
Synergie
Carsten Laufenberg, tot op heden verantwoordelijk voor de medische tak van Torex op het Europese continent, ziet de nodige overlap en aanvulling voor het nieuwe concern. De Duitse tak van Torex heeft net een nieuw laboratoriumsysteem opgeleverd, dat een goed alternatief is voor het bestaande systeem van Hiscom, aldus Laufenberg. Torex breidde zijn activiteiten uit naar Duitsland door de Laufenberg Group aan te kopen in 2000. Dit bedrijf was de vierde leverancier van software voor ziekenhuizen en marktleider op dit gebied in Zwitserland.
De synergie werkt ook de andere kant op, aldus Laufenberg. Het Mirador-systeem van Hiscom, dat klinische informatie uit meerdere bronnen in één scherm plaatst, acht hij interessant voor de Duitse en Britse markt. Daarnaast ziet Laufenberg in het buitenland de behoefte aan systemen die de communicatie tussen huisartsen en ziekenhuizen faciliteren. Ook in Nederland is de roep om deze systemen groot, aldus Botermans. De Hiscom-directeur wijst op het door Torex aangekochte SMS Cendata, dat software aan ruim tweeduizend huisartsen levert. Samen met de positie van Hiscom in de Nederlandse ziekenhuizen kent hij de nieuwe combinatie een goed uitgangspunt op dit terrein toe.
Terughoudend
Botermans is voorzichtig over de mogelijke gevolgen die de overname heeft voor de organisatie, de producten en de gebruikers van de Hiscom-software. "Onze contractuele verplichtingen lopen gewoon door", aldus Botermans. "Er verandert op korte termijn dus voor de Hiscom-gebruikers niet veel." Ook ziet de directeur het niet gebeuren dat SMS-ziekenhuizen Hiscom-software krijgen opgedrongen. Wel ziet hij op korte termijn mogelijkheden om elkaars verkoop- en ontwikkelteams te gebruiken.
Pieter Kieviet, programmamanager bij Zon en W (vroeger Zorg Onderzoek Nederland) juicht het toe dat een buitenlandse speler een belangrijke stap zet op de Nederlandse zorgautomatiseringsmarkt. Het elektronisch patiëntendossier is aangewezen als instrument om de kwaliteit van de zorg opkrikken, aldus Kieviet. "Voor het ontwikkelen van zo’n dossier is de Nederlandse markt veel te klein. Een internationaal concern zal dit eerder kunnen doen", vervolgt hij. Als mogelijk struikelblok noemt Kieviet de Nederlandse privacyregels, die strenger zijn dan in het buitenland.