Computers kunnen niet tippen aan menselijke intelligentie. De bedroevende resultaten van de spellingscontrole in het tekstverwerkingsprogramma Word lijken dat beeld te bevestigen. Tarchon, een Nederlands initiatief, brengt een kennissysteem op de markt, dat zelfstandig kennis abstraheert uit elektronisch opgeslagen informatie. De jongste gooi naar een perpetuum mobile op kennisgebied moet helpen de groeiende informatiestroom te bedwingen.
Tarchon, de naam van het bedrijf, is ontleend aan de mythologie van de Etrusken. Bij dit vroeg-Romeinse volk was de halfgod Tarchon de beheerder van de bron van wijsheid. Zijn moderne Nederlandse naamgenoot biedt met zijn extractietechnologie bedrijven de mogelijkheid om gestructureerde en ongestructureerde informatie te vinden, te benaderen en samen te vatten. Tarchon beweert informatie uit verschillende soorten documenten, e-mailsystemen en databases te kunnen destilleren. Het geautomatiseerd verkregen semantische netwerk wordt opgeslagen op een toegewijde server. Via XML hebben gebruikers toegang tot deze semantische database.
"Mensen zoeken meestal informatie die hen eerder onder ogen is gekomen", beweert Henk Alles, chief technical officer bij de nieuwe onderneming. "Waar dat is opgeslagen is van ondergeschikt belang", vervolgt hij. Uit het systeem van Tarchon is met natuurlijke vragen informatie op te vragen, onafhankelijk van de onderliggende documenten of andere kennisbronnen. Alles werkte eerder bij het Parc-instituut van Xerox in Palo Alto. Ook heeft Alles kennissystemen ontwikkeld voor de Nederlandse overheid en stond hij aan de wieg van het Origin medialaboratorium.
Betekenis
Alles vergelijkt de werking van de Tarchon-technologie met een raffinageproces. De technologie analyseert de informatie en legt zelfstandig relaties tussen alle gebruikte concepten om de betekenis en relevantie ervan te bepalen. Het systeem gaat een stap verder dan de meeste internetzoekmachines, die bekijken hoe vaak woorden gebruikt worden om concepten te onderscheiden en de relevantie van woorden te bepalen. In de jaren vijftig zijn elektronische kennissystemen begonnen met indexen en steekwoorden.
Tarchon heeft tien jaargangen Groene Amsterdammer door het hulpmiddel heengehaald om het elektronisch archief van de publicatie toegankelijk te maken. Op dit moment is Tarchon het systeem bij drie bedrijven aan het installeren. Volgens Vincent van den Brekel, directeur van het bedrijf, bevindt het bedrijf zich in de startfase en dient het product nog verder uitgebouwd. Tarchon werkt samen met Object Technologies om het systeem te koppelen aan crm-systemen, beslissingsondersteunende oplossingen en andere toepassingen. Het Amerikaanse Verity levert vergelijkbare software.
Investeerder
Klaus Landeveld heeft één miljoen euro in Tarchon gestoken. De Duitse investeerder is eigenaar van een holding waar twaalf technologiebedrijven onder vallen. Hij vindt de activiteiten van Tarchon passen bij één van zijn bedrijven, Megaccess, dat zich bezighoudt met toegang tot bedrijfsnetwerken op afstand. "Met de technologie van Tarchon kunnen mensen snel relevante informatie verzamelen als ze eenmaal op het bedrijfsnetwerk zitten", aldus Landeveld. Hij geeft Tarchon goede kansen, omdat de organisatie van informatie steeds belangrijker wordt.
Volgens de investeerder zal de marktexpansie van Tarchon niet van een leien dakje gaan. Als reden geeft hij de onbekendheid van het product. "Het is moeilijk om je te onderscheiden in een concurrerende markt, maar het is nog moeilijker om als enige speler het nut van een product aan te tonen", aldus Landeveld. Voor een volgende investeringsronde hoeft Tarchon niet bij hem aan te kloppen. Spreiding van investeerders in Tarchon acht Landeveld een goede zaak. Daarnaast is hij ook voor zijn eigen holding op zoek naar internationaal kapitaal.