Charles Wang en ceo Sanjay Kumar hebben de slag om Computer Associates dik gewonnen. De machtsgreep van de Texaanse miljardair Sam Wyly werd door een meerderheid van de aandeelhouders weggestemd. De leiding van CA belooft wel meer openheid over de gang van zaken in het bedrijf.
De aandeelhouders van CA stemden op 29 augustus tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op Long Island met een onverwacht grote meerderheid voor de tien commissarissen die trouw zijn aan het bewind van Charles Wang en ceo (chief executive officer) Sanjay Kumar. De vier kandidaten van Sam Wyly kregen volgens de -onofficiële – uitslag niet meer dan 25 procent van de stemmen. Dit betekent onder andere dat Roel Pieper en de voormalige senator Alfonse D’Amato hun commissariaten behouden.
Sam Wyly, die aandeelhouder werd nadat hij Sterling Software in 2000 verkocht aan CA, begon afgelopen juni aan zijn kruistocht. Hij verklaarde dat de huidige raad van commissarissen werkeloos toezag terwijl Wang en Kumar zich verrijkten ten koste van klanten, werknemers en aandeelhouders. Dit wanbeleid zou de oorzaak zijn van de relatief slechte ontwikkeling van de aandelen CA in de afgelopen vijf jaar. Wyly stelde daarom voor dat hij samen met negen door hem naar voren geschoven kandidaten de raad van commissarissen zou vervangen. Ook wilde hij het bedrijf in vier afzonderlijke bedrijven opdelen.
Militant
De discussie tussen Wyly en CA spitste zich voor een belangrijk deel toe op de vraag over welke periode het beleid van de top moet worden beoordeeld. Sedert de beursgang in 1981 is een aandeel CA 130 keer meer waard geworden. Over de laatste vijf jaar is de waarde echter gestagneerd, terwijl vergelijkbare softwarebedrijven enorm in marktwaarde zijn toegenomen. In deze periode streken Wang en Kumar samen ongeveer een miljard dollar op aan inkomsten.
Wyly moest inbinden toen al gauw bleek dat verschillende grote aandeelhouders niet met hem in zee wilden gaan. Vooral de steun van superaandeelhouder Walter Haefner – negentig jaar oud en eigenaar van 21 procent van de aandelen CA – aan Wang en Kumar was doorslaggevend. De Texaan trok daarom zes van zijn tien kandidaten voor de raad van commissarissen terug. Voor zijn overgebleven vier kandidaten kreeg hij wel steun van een aantal institutionele beleggers, waaronder Calpers (California Public Employees Retirement System).
Calpers is het grootste pensioenfonds van de wereld. Het stelt zich regelmatig militant op wanneer een bedrijf solt met de belangen van aandeelhouders. Wyly, die zijn miljarden heeft verdiend in zulke uiteenlopende bedrijfstakken als software, olie en steakhouses, heeft het in het verleden regelmatig zelf aan de stok gehad met Calpers omdat hij ook niet bepaald zachtzinning omsprong met de belangen van zijn aandeelhouders. Hoewel Wyly zegt te hebben geleerd van zijn eigen fouten, heeft deze reputatie hem niet geholpen. Verschillende aandeelhouders van CA zullen bang geweest zijn dat ze met Wyly van de regen in de drup zouden belanden.
Openheid
De top van CA heeft naar aanleiding van de machtsstrijd wel toegezegd in de toekomst meer openheid te zullen geven over het welvaren van het bedrijf. Kumar zei in een interview na de aandeelhoudersvergadering van plan te zijn vóór eind dit jaar in ieder geval één nieuwe, onafhankelijke commisaris te benoemen. Verder beloofde hij de uitkomsten van klantenonderzoeken die CA zelf laat uitvoeren, te delen met analisten en de media.
De grote winnaars van de proxy-war, zoals Amerikanen de strijd om de stemmen van aandeelhouders noemen, waren de New York Times en de Wall Street Journal. Beide kranten sleepten miljoenen binnen via de paginagrote advertenties waarmee beide partijen elkaar wekenlang bestookten. Wyly, die zegt tien miljoen dollar te hebben geïnvesteerd in de machtsgreep, gebruikte de advertenties om duidelijk te maken dat Wang en Kumar hun eigen zakken vullen ten koste van klanten, werknemers en aandeelhouders. Wang en Kumar gebruikten de advertenties om Wyly af te schilderen als een onbetrouwbare brokkenpiloot die niets dan slechts zou betekenen voor de toekomst van CA.
Waakhond
Wyly zegt niet van plan te zijn gehoor te geven aan de oproep van Wang om CA en de aandeelhouders nu met rust te laten. Een paar minuten na de bekendmaking van de nederlaag hield hij een eigen persconferentie waarop hij aankondigde CA als een soort waakhond te zullen blijven volgen. Volgens Wyly heeft Kumar de aandeelhouders beloofd in ieder geval twee commissarissen te zullen vervangen door onafhankelijke personen. Kumar ontkent dit ooit te hebben gezegd.
Roel Piepers imago is niet geheel onbeschadigd uit de strijd gekomen. De NewYork Times omschrijft de Nederlander nu als "een voormalige commisaris van Lernout & Hauspie", waarna een korte opsomming volgt van de boekhoudkundige malversaties van dit Belgische bedrijf.