De overname van Datelnet door multinational Internatio Muller blijkt alsnog gevolgen te hebben voor de werkgelegenheid. Bij de overname op 1 juli werden personele veranderingen niet verwacht. Eind augustus besluit Datelnet echter elf van de vijftig medewerkers van het bedrijfsonderdeel Activity te ontslaan. De medewerkers zijn volkomen verrast door de ontslagaanzegging.
Een van de ontslagen medewerkers: "We wisten dat het niet zo soepeltjes liep. Toch zei de directie steeds dat ze aan de horizon verbetering zagen. Alle medewerkers die geen werk om handen hadden, zouden eind dit jaar weer aan de slag zijn." Hem en zijn collega’s, allen afgelopen week terug van vakantie, werd iets heel anders duidelijk: "Er lag een brief van de kantonrechter op de mat met het voornemen tot ontslag door de directie."
Bij het onderdeel Projectmanagement van Activity verdwijnen zeven van de ongeveer dertig banen. Bij Testing verliezen vier van de tien medewerkers hun baan. De directie geeft de ontslagen medewerkers één maand salaris mee. Wie vóór 1 september toestemt, krijgt nog een maand extra. "Ze verwachten dus binnen enkele dagen een beslissing van ons. Volgens mijn advocaat kunnen ze dat helemaal niet maken."
Excuus
Ontslagen zijn aangevraagd bij rechtbanken in onder meer Amersfoort, Arnhem, Zwolle en Utrecht. Die spreiding is opzettelijk, zo vermoedt een ontslagen medewerker. "Anders zou het opvallen dat er zoveel medewerkers ontslagen worden." Dat is volgens hem ook de reden dat er nog geen twintig ontslagen vallen; dat zou een collectief ontslag zijn, waar een vergunning voor moet worden gegeven. Een andere medewerker: "Je kan het op twee manieren interpreteren. Ik heb gehoord dat ze de rechtbank zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de betrokken werknemer uitkozen. Ik vind dat een flauw excuus."
"Het is diep triest. Natuurlijk was het verlies van een klant als Lucent, waar 25 van ons gedetacheerd waren een grote klap. Maar de directie heeft er vrijwel niets aan gedaan om nieuwe opdrachten of klanten binnen te krijgen." Deze uitspraak van een getroffene wordt bevestigd door een voormalig manager bij het bedrijf. "Ik kreeg van mijn oud-collega’s niet het idee dat er veel aan gedaan is om opdrachten te vinden." Volgens deze manager was de overname van Activity door Datelnet een grote schok voor de ict’ers van dit bedrijfje. "De band tussen management en personeel verslechterde snel, met als gevolg dat veel medewerkers opstapten. Activity had een jaar terug nog 150 medewerkers."
Sociaal plan
De ondernemingsraad van Activity heeft volgens een medewerker de afgelopen drie weken verschillende pogingen in het werk gesteld om uit te zoeken wat de directie wilde met de werknemers. "Er ging op dat moment van alles door de gang", bevestigt een betrokkene. "Dus wij vroegen om bevestiging, termijnen, een sociaal plan." Een reactie van het bedrijf bleef uit. "Iedere vraag om openheid van zaken is zonder antwoord gebleven."
Eén van de leden van de ondernemingsraad, Cornelis Kwaak, legt uit niet te kunnen reageren voor het overleg met de directie. Dat vindt op dinsdagmiddag plaats, het moment dat Computable sluit.
De elf ontslagen komen voor FNV-onderhandelaar Ger Klinkenberg als een verrassing. "Ik praat morgen met Datelnet. Het was netjes geweest als het bedrijf die ontslagen had gemeld. Niet omdat het moet, want die ict-bedrijfsonderdelen zitten niet in de cao, wel omdat wij met hun onderhandelen over de rest van het bedrijf. Het zou gewoon netjes zijn."
Pieter Illing, de personeelsmanager bij Activity, wil eerst zeker weten dat hij met een verslaggever praat. "Iedereen kan wel opbellen en zeggen dat hij meer wil weten. Stuurt u mij eerst een e-mailtje met wie u bent, wat uw bronnen zijn en wat u wilt weten."
Mike Klewer, directeur van de divisie Solutions bij Datelnet in Den Bosch, is op dinsdagmiddag niet te bereiken. "Hij is in overleg."
Beursgang
Datelnet neemt in de jaren negentig verschillende bedrijven over, waaronder Activity en groeit uit tot een bedrijf met zo’n tweeduizend medewerkers. Het rekent vrijwel alle telecomoperators tot zijn klanten en stelt dit jaar een omzet van 180 miljoen euro te halen. De netwerk- en communicatiedienstenleverancier besloot in april vorig jaar één dag van tevoren de beursgang uit te stellen. Onzekere marktomstandigheden zijn de reden. Zo blijft oprichter en directeur Hans Bus nog steeds grootaandeelhouder. Tot de verkoop, op 1 juli 2001, aan Internatio Muller. Voor een bedrag van "circa tien keer het behaalde resultaat in 2001" wordt Datelnet ingelijfd bij het onderdeel Imtech.