Het nieuwe strijdperk voor it-bedrijven, tevens het beloofde land voor groeiende omzet uit nieuwe toepassingen, is opslagsystemen. Oudgediende EMC lijdt dan ook onder toenemende concurrentie. Die tegenstrevers zijn algemene serverleveranciers en nieuwe opslagspecifieke bedrijven, zoals Network Appliance. Opslag ontstijgt het niveau van hardware, legt Bert van der Zande, woordvoerder en verkoopmanager bij Netapp Nederland, uit.
Hij verheugt zich over de toenemende aandacht voor opslag. "Een filer (opslagapparaat -red.) is nu een bekend begrip. Wij trekken graag een vergelijking met Cisco; toen dat netwerkbedrijf begon, waren er wel tien leveranciers, nu is er nog maar één grote. Er zijn nu veel nas-leveranciers, maar wij willen die ene grote zijn."
Volgens onderzoeksbureau IDC is Netapp redelijk op weg: het heeft ruim 60 procent van de huidige nas-markt (network attached storage) in handen. Opslagreus EMC zegt zich geen zorgen te maken over deze concurrentie en beweert zelf de grootste te zijn, op basis van omzet. Network Appliance beschuldigt EMC weer van het combineren van omzet uit nas- en san-apparatuur (storage area network).
Ook serverleveranciers als IBM, Hitachi, Hewlett-Packard (HP) en Sun Microsystems roeren zich in de opslagmarkt. IBM werkt hard aan zijn Shark-opslagsystemen, Hitachi’s opslagdochter HDS timmert hard aan de weg middels allianties met HP en Sun. Daarnaast hebben die laatstgenoemde twee serverproducenten de laatste tijd enkele overnames gepleegd op opslaggebied.
Virtueel
Hewlett-Packard legde eind juli 350 miljoen dollar op tafel voor Storage Apps, fabrikant van taakspecifieke opslagsystemen en bijbehorende software. De voornaamste reden voor deze overname is de kennis, ervaring en technologie die Storage Apps heeft met opslagvirtualisatie. HP stelt dat het virtualiseren van opslag een belangrijk onderdeel is van zijn san-beheerstrategie, Federated Storage Area Management (Fsam).
"De virtualisatietechnologie van Storage Apps vereenvoudigt de implementatie en het beheer van opslagnetwerken nog verder. Zo is opslagapparatuur van verschillende leveranciers te bundelen, en capaciteit eenvoudig uit te breiden en zijn gegevens snel uit te wisselen, onafhankelijk van het besturingssysteem van de server of de netwerkinfrastructuur", aldus HP.
Virtualisatie is de nieuwe trend in de opslagmarkt, naast nas en san. Het virtualiseren van opslagsystemen komt neer op het simuleren van één groot opslaggebied voor de diverse servers en applicaties binnen een bedrijf. Dat gebied bestaat in realiteit wel uit meerdere opslagapparaten. De regulering van het dataverkeer en het ‘om de tuin leiden’ van de machines en toepassingen is in handen van software.
Die programmatuur biedt de extra functionaliteit, waaronder ook hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid en snelle herstelmogelijkheden in geval van storingen. Zo heeft Netapp van meet af aan een eigen bestandssysteem (Wafl) in zijn apparatuur. Wafl is toegankelijk voor verschillende besturingssystemen, elk met weer een eigen bestandssysteem.
"Dat is onze toegevoegde waarde. Wafl biedt onder meer snelheid, onze filers zijn sneller dan schijven in servers. Er is tegenwoordig namelijk veel i/o-verkeer (input/output). Daar laten de bestandsystemen van de open besturingssystemen (Unix, Windows – red.) een steekje vallen", aldus Van der Zande.
De verscheidene platformenleveranciers ontkennen dit, maar werken wel aan diverse verbeteringen gericht op data-opslag. Veel serverproducenten werken reeds samen met softwareproducent Veritas, leverancier van onder meer een opslagbestandssysteem.
Pot met goud
Uiteindelijk staat er veel op het spel. Onderzoeksbureau Gartner schat dat de wereldwijde bestedingen aan opslag tegen 2003 ruim 65 miljard dollar bedragen. Dit komt grotendeels voort uit nieuwe toepassingen, maar ook deels uit het verbreken van de lijn tussen servers en opslagsystemen.
Het is de serverleveranciers er veel aan gelegen die inkomsten niet zomaar weg te laten glippen. Daarnaast willen zij een graantje meepikken van de niet-servergebonden opslagmarkt. Zij neigen in toenemende mate naar platformonafhankelijke opslag, aangezien de it-infrastructuur van bedrijven zelden homogeen is. Server-agnostische opslagleveranciers als EMC, Network Appliance, Inktomi, Cache Flow en Volera spelen hier al op in.