De commissie Toekomst Overheidscommunicatie onder leiding van Jacques Wallage adviseert de overheid een half miljard gulden per jaar uit te trekken om de overheidsvoorlichting te verbeteren. Belangrijke investeringsposten zijn ontsluiting van overheidsinformatie via een centraal punt op internet en verbetering van de rechtstreekse communicatie met de burger via internet.
Het door de commissie genoemde bedrag is natte-vingerwerk. De commissie klaagt dat er geen inzicht te krijgen is in de kosten van de huidige voorlichting. Ze neemt dit als vrijbrief om zelf ook een bedrag uit de lucht te grijpen. Is een half miljard genoeg gezien de droeve staat van de elektronisch ontsloten overheidsinformatie? Over de gebrekkige elektronische communicatie van overheidsinstanties deed het Rathenau Instituut maart dit jaar een boekje open. Dat zal dus ook wel de nodige investeringen vergen. En dit zijn nog niet eens alle voorgestelde veranderingen. De commissie-Wallage legt ook een hoge prioriteit bij de versterking van het voorlichtingsapparaat van de centrale overheid.
Afgezien van het geld lijkt de mentaliteit bij de overheid een nog groter obstakel. Een journalist die voor Computable het debacle rond de uitbesteding van de ict-voorzieningen van de gemeente Maarssen onderzocht constateerde dat cruciale raadstukken niet in te zien waren. Ook onder de huidige wet openbaar bestuur moeten dergelijke stukken gewoon openbaar zijn. Wie tikt in de toekomst gemeenten bij dergelijk gedrag op de vingers? Publiciteit is niet genoeg.
Volgens Wallage houdt het principe van een open overheid zichzelf in stand. De commissie wijst naar Zweden, waar bewindvoerders die zich aan de informatieplicht onttrokken het later op hun brood hebben gekregen. Over de sancties op het achterhouden van informatie door Nederlandse bestuursorganen is de commissie vaag.