Michael Dertouzos is maandag overleden. Als professor en leidinggevende aan het vermaarde MIT heeft hij hard gewerkt aan vermenselijking van technologie.
Dertouzos is op 5 november 1936 in Athene, Griekenland, geboren. Als jongeman droomde hij ervan een studie te volgen aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij kreeg daarentegen een Fullbright Scholarship voor de University of Arkansas. Na deze studie werkte hij een tijdje bij Baldwin Piano om vervolgens aan het MIT zijn doctoraal te gaan doen. Hij haalde zijn bul in 1964; hij ging er nooit weer weg.
Zijn levensdoel was informatietechnologie zo simpel mogelijk te maken voor gebruikers. De mens stond bij hem voorop; technologie is dienend. In 1974 is hij directeur geworden van het MIT Laboratory for Computer Science (LCS). Een van zijn laatste acties in die hoedanigheid was de aanvoering van het Oxygen-project in 1999, samen met het MIT Artificial Intelligence Lab. Dit project, met een budget van 50 miljoen dollar, is bedoeld om computers gemakkelijker in het gebruik te maken, "als een natuurlijk onderdeel van onze omgeving, als de lucht die we ademen".
Velen roemen zijn warme menselijkheid en zijn vermogen mensen enthousiast te maken. Dertouzos heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van internet. Hij heeft Tim Berners-Lee (de uitvinder van het world wide web) naar LCS gehaald. Velen roemen Dertouzos’ warme menselijkheid, zijn enthousiasme en doortastendheid. Berners-Lee verhaalt hoe in de begintijd zijn groepje op drift dreigde te raken. "Dertouzos nam ons bij de hand", aldus Berners-Lee, "en hield een intensieve, acht uur durende bijeenkomst waarin we onze doelstellingen en de structuur van het team helder kregen. Plotseling leek alles ineens logisch en haalbaar."
In zijn laatste boek (The Unfinished Revolution: Human-Centered Computers and What They Can Do for Us; dit jaar uitgegeven) schrijft Dertrouzos dat computers mensen moeten dienen en niet andersom. "De huidige machines zitten boordevol buitensporige mogelijkheden, voldoen niet op de goede manier aan onze behoeften en eisen te veel onze aandacht op", verklaarde hij.
Meer te lezen op:http://web.mit.edu/newsoffice/nr/2001/dertouzos.html.