IBM is erin geslaagd uit een enkel koolstofatoom een logisch circuit te maken. Een uit nanobuizen gecreëerde microprocessor komt weer een stap dichterbij.
Met nanobuizen, minuscule cilindrische constructies van koolstofatomen die honderdduizend keer dunner zijn dan een menselijke haar, is het volgens IBM mogelijk processoren te ontwikkelen die tienduizend maal meer transistoren bevatten dan de huidige silicium-varianten. Het gebruik van nanobuizen zorgt er tevens voor dat chips minder energie verbruiken en minder warmte afgeven dan hun broertjes van silicium.
Dat is maar goed ook, want wetenschappers verwachten dat de fysieke grens van silicium over 10 à 15 jaar bereikt is. Ongeveer de periode die IBM denkt nodig te hebben om zijn technologie in productvorm op de markt te hebben.
Momenteel heeft Big Blue niet meer dan een uit twee transistoren bestaand circuit. Het gaat om een zogeheten NOT-poort, de meest simpele van de drie fundamentele circuits die de basis vormen van een microprocessor. Een NOT-poort is een schakeling die bestaat uit een positieve en een negatieve transistor. Hierdoor is het mogelijk een 1 in een 0 te veranderen en vice versa.
Tot nu toe was IBM niet verder gekomen dan nanobuizen met enkel positieve transistors die geen informatie konden verwerken.