Computerfabrikanten erkennen in toenemende mate het belang van op zichzelf staande opslagsystemen. Vorige week onthulde serverleverancier Sun Microsystems een overeenkomst met opslagleverancier Hitachi Data Systems (HDS) om diens opslagapparatuur te wederverkopen onder eigen naam. Eerder deed serverconcurrent Hewlett-Packard (HP) hetzelfde.
Sun leverde tot op heden eigen opslagsystemen, maar diens servers werden in de praktijk vooral gekoppeld aan opslagmachines van EMC. Die producent van zware opslagapparatuur – van oorsprong voor mainframes – verloor in 1999 al serverproducent HP aan HDS. HP had tot die tijd een officieel samenwerkingsverband met EMC.
"Computerproducenten als HP en Sun willen een servercentrische wereld verkopen. Wij willen een informatiecentrische wereld verkopen. Dat is het grote verschil", zegt bedrijfsconsultant Wouter Kolff van EMC Benelux.
"HP wilde toentertijd een oem-overeenkomst met ons, maar wij willen niet onze technologie, naam en expertise onderschuiven bij een ander. Daarvoor is opslag te belangrijk. Bovendien miste HP de structuur om goede ondersteuning en consultancy te bieden", aldus de EMC-consultant.
Oem-trend
Kolff ziet nu hetzelfde gebeuren met de overeenkomst tussen Sun en HDS. "Oem is inderdaad de trend, maar dat geldt voor commodity-artikelen, en onze opslagsystemen zijn dat niet." Het wegvallen van HP scheelde EMC een kwart van de omzet. "Onze consultants en technici deden echter 80 procent van het werk voor die 25 procent omzet."
"Bovendien was het wegvallen daarvan niet terug te zien in onze cijfers, we hebben juist meer omzet gedraaid." Inmiddels is de situatie anders: EMC heeft harde financiële klappen gekregen; de omzet daalde in het afgelopen tweede kwartaal met 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondertussen stortte de winst met 75 procent in.
Ook de financiële resultaten van Sun staan onder druk. In een telefonische conferentie met analisten en journalisten vorige week erkende Sun-president Ed Zander ronduit dat de opslagstrategie van zijn bedrijf totnogtoe geen vrucht heeft gedragen.
De computerleverancier heeft de afgelopen jaren enkele overnames gedaan op opslaggebied. Sun laat zich er normaliter op voorstaan zoveel mogelijk technologie en producten zelf te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot andere grote it-bedrijven die veelbelovende ondernemingen inlijven.
Sinds begin dit jaar heeft Sun een overnameteam. Toch hebben de opslagovernames die Sun heeft gepleegd niet de verwachte terreinwinst gebracht. Het van de grond af aan ontwikkelen van nieuwe zware opslagsystemen duurt te lang en is dus geen optie, stellen analisten.
SAN en NAS
In maart dit jaar legde Sun al meer nadruk op zijn opslagdivisie middels de benoeming van een nieuwe directeur, Mark Canepa. Die topman was eerder verantwoordelijk voor de groei van de tak werkstations en lichte servers. Hij verving de Nederlander Janpieter Scheerder die opslag al wou losweken van servers.
Canepa zet dit beleid voort, wat ook blijkt uit de overeenkomst met HDS. "Nu is 80 tot 90 procent van alle verkochte opslagsystemen nog direct gekoppeld aan servers. Over een aantal jaar is opslag aangesloten op het netwerk. Bovendien besteden ondernemingen een steeds groter deel van hun it-budget aan opslag", aldus Canepa.
Uiteindelijk is het alle partijen daar natuurlijk om te doen. Opslag krijgt een grotere rol en dus ook toenemende financiële potentie. EMC, lange tijd alleenheerser in de opslagmarkt, moet dan ook sinds enkele jaren concurrentie dulden en zelfs lijden van opslagspecialisten als Network Appliance, van algemene serverproducenten als IBM, én van dissidenten als HP en Sun.