Palm heeft het Be-besturingssysteem ingehuurd om de strijd met Microsoft te verhevigen. Elf miljoen dollar prijkt op het prijskaartje.
De oud-topman van Apple Jean-Louis Gassée richtte in 1990 Be op en presenteerde luttel jaren later een besturingssysteem dat geheel voldeed aan de toen geldende behoeften, waarbij internetbewerkingen een sleutelrol spelen. Het OS deed zijn werk goed en zeer elegant. Toen Gassée in oktober 1995 het BeOS presenteerde tijdens Agenda 96 kreeg hij een staande ovatie van het publiek. Zulks is slechts één maal gebeurd in de geschiedenis van deze conferentie.
Inmiddels is BeIA (Be Internet Appliance) het vlaggenschip van de onderneming. Het OS is zeer geschikt voor afhandeling van beelden, muziek en video. Bovendien kan het verschillende taken tegelijk verrichten, hetgeen het huidige besturingssysteem van Palm niet vermag. Daar komt bij dat alleen Sony een licentie heeft van BeIA, die toevalligerwijs ook het PalmOS licenseert.
Vijf jaar geleden, toen Apple aan de rand van de afgrond stond, keek de rebel in computerland ook met een schuin oog naar Be. Het verhaal gaat dat Apple bereid was 200 miljoen dollar neer te tellen voor het bedrijf van Gassée, maar dat deze het dubbele wilde, waarop de onderhandelingen stuk liepen. Toch wel een schril contrast met de 11 miljoen waarvoor het bedrijf nu van eigenaar verwisselt. "Waarom nu? Kijk naar het slagveld om ons heen", reageert Gassée. "De mogelijkheid om nog geld uit de markt te halen is verdwenen. Zo simpel ligt het."
Palm heeft op dit moment nog het leiderschap op de pda-markt, maar Microsoft knaagt aan deze positie. Vooral in een bedrijfsomgeving, die meer eisen stelt aan de mogelijkheden van een handpalmcomputer, wint de Pocket-pc met rasse schreden terrein. Met de inkapseling van Be hoopt Palm het tij te kunnen keren.