De sector informatie- en communicatietechnologie krijgt in hoog tempo een lesje macro-economie. Na zeven vette jaren, in de conjunctuur een relatief lange periode, is de onvermijdelijke neergaande lijn over de hele linie begonnen. Leek in 2000 alleen de dotcom-sector zwaar onder vuur te liggen, de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat alle technologiebedrijven onderworpen zijn aan de oude economische wetten.
Dat is geen reden tot paniek. Er is op dit moment voor het grootste deel van de sector sprake van niet meer dan afnemende economische groei, nadat in de vette jaren de omzetten en winsten voor de meeste van die ondernemingen gestegen zijn tot recordhoogte. Hoewel het woord recessie regelmatig valt, is daarvan nog geen sprake, laat staan van een economische crisis. Er is eerder tegenwind geweest, bijvoorbeeld toen in 1983 de pc-markt leek in te storten. Daarna is het beter gegaan dan ooit.
De paniekstemmming die desondanks toch lijkt te overheersen komt vooral voor rekening van de vele beursgenoteerde bedrijven. De jacht op ieder kwartaal hogere groeicijfers heeft geleid tot een neurotische dwang de beleggers tegen elke prijs tevreden te stellen. Maar groei is per definitie beperkt, en nu voor het eerst sinds jaren de cijfers tegenvallen en de verwende beleggers zenuwachtig worden, is de voorspelbare Pavlov-reactie het aankondigingen van massale ontslagen. Zo houdt de paniekstemming zichzelf in stand.
Maar ict is niet meer weg te denken uit de huidige bedrijfsvoering, en in de toekomst zal volop behoefte blijven bestaan aan internetoplossingen, software, telecommunicatie, en alle bijbehorende apparatuur. De schijnbaar ongebreidelde groei is voorbij, maar de vraag zal op een gezond niveau voldoende werk opleveren voor de sector. Alleen zullen topmanagers en beleggers hun verwachtingen tot dat realistische niveau moeten terugschroeven. En dat kan even duren.
Marco van der Hoeven, Redactie Computable