Eric Schmidt heeft het roer in handen genomen van zoekmachinebedrijf Google. Hij wil er een one-stop-shop van maken voor elke internetzoekactie.
In maart nam Schmidt (46) afscheid van Novell als directeur toen bij de overname van Cambridge Technologies was overeengekomen dat de ceo van Cambridge, Jack Messman, de topfunctie zou overnemen. Schmidt blijft wel aan als chairman van Novell. In diezelfde periode is Schmidt benoemd als chairman bij Google. Hij is overigens ook chairman bij Volera, een dochter van Novell, en is lid van de raden van bestuur van Siebel, Integrated Archive Systems en Tilion. Schmidt is in 1997 bij Novell aangetreden.
Inmiddels is hij benoemd tot de man die de dagelijkse leiding bij Google ter hand neemt. Hij is er binnengehaald vanwege zijn bedrijfskundige ervaring, opgedaan bij Novell. Terwijl hij juist bekend staat als de briljante technicus, die bij Sun de ‘internettaal’ Java omhoog heeft gestuwd. "Het grappige is dat ik niet bekend sta als zakenman. Ik heb naam gemaakt als techneut. Ze gebruiken me voor dingen waarvoor ik niet specifiek bekend sta", zegt hij hier zelf over.
Google, een privébedrijf, heeft de laatste twee kwartalen winst gemaakt. Dat moet voor Schmidt een verademing zijn na de tropenjaren bij Novell waar hij vergeefs heeft geprobeerd de winstgevendheid structureel omhoog te krijgen.
Schmidt wil van Google een one-stop-shop site maken. Iedereen die iets op internet zoekt, zou meteen naar Google moeten gaan. Hoewel het bedrijf, als relatieve nieuwkomer in de zoekmachinerace, het erg doet, krijgt Schmidt hier nog wel een kluif aan. Concurrenten als Yahoo, AOL en Microsoft zijn druk bezig zoekdiensten naar audio en video op internet te ontwikkelen. Het is niet bekend of Google daar ook mee bezig is. Schmidt heeft overigens wel gezegd geïmponeerd te zijn door de technologie die het bedrijf in huis heeft. En hij houdt vast aan het grootste pluspunt van Google: snelheid. "Als ik ergens een hekel aan heb, is het dat een zoekmachine niet met een resultaat komt, waarvan ik weet dat het toch al een paar dagen op het net staat."