Microsofts pc-platform Windows gaat woelige tijden tegemoet. De softwareleverancier werkt nog hard aan de aanstaande versie, Windows XP, die het zowel aan de consumenten- als de bedrijfsmarkt wil verkopen. Beide markten kregen tot op heden verschillende besturingssystemen van Microsoft. Daarnaast loopt de reeds geplande opvolger van Windows XP nu al vertraging op.
Microsoft maakte vorige week bekend dat de Windows-versie ná XP, codenaam Blackcomb, later uitkomt dan gepland. Oorspronkelijk zou Blackcomb, het eerste besturingssysteem toegesneden op Microsofts plannen voor online-diensten .Net, in de tweede helft van volgend jaar uitkomen. Nu is dat verschoven naar een nog onbekend tijdstip.
Bovendien heeft de softwareleverancier plotseling een nieuwe tussen-versie in de planning geschoven om het uitstel op te vangen. Een dergelijke stap is reeds eerder gedaan met de tweede (SE), alsook de derde editie (ME) van Windows 98.
Topman Bill Gates liet namelijk in 1997 al weten dat de codebasis voor het op 16-bit Dos-gebaseerde Windows 95 zou verdwijnen ten gunste van de 32-bit kern in Windows NT. Dit werd in april 1998, kort voor de lancering van Windows 98, nog eens benadrukt. De 98-versie zou dus de laatste der hybride Windows-uitvoeringen zijn.
De overgang naar de NT-kern, die nu met Windows XP realiteit wordt, moet ertoe leiden dat consumenten en bedrijven verschillende besturingssystemen krijgen die echter dezelfde, stabiele basis delen. Dit biedt Microsoft besparingen voor de ontwikkeling en ondersteuning van zijn platform.
Tussendoortje
Het onthulde tussendoortje draagt de codenaam Longhorn en moet op z’n vroegst eind volgend jaar uitkomen. Berichten doen de ronde dat de lancering ook begin 2003 kan plaatsvinden. Blackcomb zou volgens dit geschatte schema eind 2003 of in 2004 verschijnen. Microsoft heeft nog geen officiële planning geopenbaard.
Productmanager Tom Laemmel van de Windows-divisie liet in een interview met het Amerikaanse it-blad e-Week weten dat het tijdschema voor de lancering van Longhorn ’traditioneler’ zou zijn. Volgens Laemmel houdt dit in dat de ontwikkeling meer tijd in beslag zal nemen dan het jaar dat tussen Windows ME en het aanstaande Windows XP ligt.
Jim Allchin, vice-president van Microsofts platformengroep, bevestigde vorige week dat de planning voor een volgende Windows-versie in mei dit jaar is begonnen en dat het niet om Blackcomb gaat. "We hebben nog niets definitiefs besloten. Diverse codenamen, waaronder Longhorn, waren reeds in gebruik voor onze ideeën en plannen. Dit maakt deel uit van de normale planning, die in mei is gestart toen we de afronding van Windows XP voorbereidden."
Blackcomb was publiekelijk echter reeds aangeprezen door topmensen van het softwareconcern als de opvolger voor Windows XP. Zo zei Bill Gates op de ontwikkelaarsbijeenkomst van zijn bedrijf in juni vorig jaar dat Blackcomb de volgende versie zou zijn ná de opvolger van Windows 2000, die toen nog de codenaam Whistler droeg en inmiddels tot Windows XP is gedoopt.
Tijdens die bijeenkomst onthulde de topman ook de reeds verwachte strategie voor online-diensten, waar op termijn alle Microsoft-producten aan gerelateerd moeten zijn. Verder sprak Gates de toewijding van zijn bedrijf uit voor de neergelegde planning voor de komende zes jaar wat betreft besturingssystemen en webdiensten.
Nog vaag
De softwareleverancier heeft tot op heden weinig onthuld over de concrete functies en capaciteiten van Blackcomb. Topman Gates beloofde op de ontwikkelaarsbijeenkomst vorig jaar wel dat het besturingssysteem de meest ingrijpende wijziging in gebruikersinterface vertegenwoordigt en dat het een verdere realisatie van .Net inhoudt.
Verder deelde hij mee dat de webbrowser Internet Explorer verder wordt geïntegreerd in Whistler en opvolger Blackcomb. Microsoft-woordvoerders stellen nu dat nog niet besloten is welke Windows-versie daadwerkelijk om .Net draait. Critici speculeren nu dat Microsoft dit karwei niet kon klaren in het gestelde tijdsbestek.
Ondertussen doen geruchten de ronde dat de plotseling opgedoken tussenversie zou duiden op de ontwikkeling van een uitgeklede uitvoering van Windows XP. Die zou dan minder geïntegreerde applicaties en functionaliteit bevatten.
Dit in reactie op de huidige kritische aandacht van diverse Amerikaanse instanties, waaronder het ministerie van Justitie, voor de doorgaande productintegratie die Microsoft doorvoert. Bovendien zou dit bevorderlijk kunnen zijn voor de onderhandelingen over een schikking in de langlopende rechtszaak.
Topman Allchin ontkent deze notie met klem. "De plannen voor Windows hebben niets te maken met wat voor uitgeklede uitvoering van XP dan ook, en ook niets met een mogelijke schikking of antitrust-kwesties."
Privacy
Eind vorige week hebben enkele Amerikaanse privacygroepen zich uitgesproken tegen Microsofts aanstaande Windows-versie, XP. Zeven organisaties, waaronder Junkbusters en het Electronic Privacy Information Center (Epic), gaan een formele klacht indienen bij de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC). Kern van het bezwaar is de koppeling tussen Windows XP en Microsofts online-identificatiedienst Passport. Dit zou consumenten ertoe aanzetten persoonlijke gegevens aan de softwareleverancier toe te vertrouwen, die deze informatie dan naar eigen inzicht kan benutten en doorverkopen. Microsoft ontkent dergelijke intenties te hebben. Het concern benadrukt dat de gegevens in eigendom blijven van de gebruikers en dat deze dienst computer- en internetgebruik alleen maar vereenvoudigt. De privacygroepen zijn echter ook bezorgd over Microsofts bevlekte verleden wat betreft beveiliging van systemen en gegevens.
Java-ondersteuning
Microsoft steunt de platformonafhankelijke programmeertaal Java voor ingebedde en mobiele apparatuur en toepassingen daarvoor. Het bedrijf onthulde vorige maand op zijn Windows Embedded Developer-conferentie in Japan het ontwikkelaarspakket Micro-Jblend voor zijn ingebedde besturingssysteem Windows CE (tegenwoordig Pocket PC geheten). Hierbij prees Microsoft de combinatie aan van Java met zijn eigen .Net-strategie voor online-diensten. Dit is opvallend aangezien .Net en de bijbehorende nieuwe programmeertaal C# (‘c sharp’) gelden als Microsofts alternatief voor Java. Bovendien besloot de softwareleverancier eind vorige maand het aanstaande Windows XP niet standaard te voorzien van Java-ondersteuning. Het nieuwe besturingssysteem krijgt geen Java Virtual Machine meegeleverd.