In de Nederlandse vestiging van het door de telecommalaise geteisterde Lucent staan honderden banen op de tocht. Wereldwijd gaat het om vijftien tot twintigduizend ontslagen. Naast de sanering moet de verkoop van bedrijfsonderdelen, waaronder de glasvezelkabeltak, het concern op koers krijgen. De neergang is nog niet gestuit: ook de laatste kwartaalcijfers waren slechter dan verwacht.
Vijfhonderd werknemers staan in augustus bij Lucent Nederland op straat. Dit is de schatting van Carla Kiburg, vakbondbestuurder bij FNV bondgenoten en betrokken bij de tweede reorganisatie van Lucent Nederland. "Over het hele concern spreekt men van een banenreductie van 20 tot 25 procent. Als je dit percentage toepast op de Nederlandse vestiging van Lucent, dan kom je uit op vijfhonderd ontslagen", zegt de bestuurder. De woordvoerder van Lucent Nederland wil deze aantallen niet bevestigen.
Kiburg verwacht dat bij de huidige saneringsronde vooral vaste medewerkers op straat komen te staan. Bij de eerste ontslagronde, die zevenhonderd mensen trof, zijn met name werknemers met tijdelijke contracten en gedetacheerde werkkrachten weggestuurd. Ook zijn de catering en bewaking uitbesteed en zijn er mensen met vervroegd pensioen gegaan, waaronder directeur Arie van Leusden. Begin dit jaar werkten er nog 3200 mensen bij Lucent Nederland.
Dalende omzet
De omzet van Lucent liep in zijn derde financiële kwartaal opnieuw sterk terug tot 5,82 miljard dollar, een daling van ruim 20 procent met vorig jaar. Het verlies kwam dit kwartaal uit op 3,23 miljard dollar. De prijs die Lucent kreeg voor de verkoop van zijn glasvezelkabelactiviteiten aan het Japanse Furukawa en het Amerikaanse Corning is lager dan verwacht. De onderneming kreeg uiteindelijk 2,75 miljard dollar, terwijl het eerder op 5 en zelfs 8 miljard dollar gerekend had. Daarnaast heeft Lucent voor een bedrag van 650 miljoen dollar twee Amerikaanse fabrieken van de hand gedaan aan Celestica, een fabrikant van elektronicaproducten.
Het bedrijf is voorlopig nog niet uit de gevarenzone. Lucent heeft voor de nieuwe reorganisatie 7 tot 9 miljard dollar nodig. Deze voorziening noodzaakt het bedrijf de verzelfstandiging van Agere met een half jaar uit te stellen, omdat daar nu geen geld voor is. Lucent praat met banken voor extra financiering. Ook branchegenoten als Alcatel en JDS Uniphase kwamen vorige week met slechte resultaten en aankondigingen van saneringen naar buiten. Telecombedrijven richten zich momenteel vooral op het terugdringen van hun miljardenschulden en nauwelijks op nieuwe investeringen in hun netwerken.
Glasvezelkabel
Het Japanse Furukawa Electric heeft met de aankoop van de glasvezelkabelactiviteiten van Lucent voor een bedrag van 225 miljoen dollar waardevolle patenten in eigendom gekregen. Zo heeft Lucent glasvezelkabel ontwikkeld, dat tijdens het productieproces niet verontreinigd raakt met watermoleculen. In dit soort glasvezel is informatie over meer golflengtes dan in conventionele glasvezelkabel te versturen, waarmee de bandbreedte drastisch is te vergroten. Lucent behoudt overigens het bedrijfsonderdeel dat optische routers en switches produceert.
Furukawa Electric produceert chipborden, bedrading voor de auto-industrie, elektrische bedrading en glasvezelkabel. De producent krijgt met de aankoop grond aan de voet in Amerika. Tot nu toe behaalde het 90 procent van zijn omzet in eigen land. Verder heeft de onderneming een aandeel van 20 procent in het Amerikaanse JDS Uniphase, dat ook componenten produceert voor optische communicatie via glasvezel.
Furukawa moet zich voor de overnamesom in de schulden steken. Dat is geen sinecure in de huidige malaise in de telecommarkt. Ook het aandeel Furukawa heeft sinds begin dit jaar tweederde van zijn waarde verloren. Door de overgenomen activiteiten onder te brengen in een joint venture met het Aziatische Commscope, hoopt het concern later via een aandelenuitgifte nieuw geld op te kunnen halen. Lucent houdt een klein belang van 250 miljoen dollar in deze combinatie.
Corning neemt Lucents belang in Shanghai Fiber Optic en Lucent Technologies Beijing Fiber Optic Cable Co over voor 225 miljoen dollar. De Amerikaanse producent van glasvezelkabel was geen gegadigde voor de koop, omdat mededingingsautoriteiten deze overname door de marktleider in glasvezelkabel niet goedgekeurd zouden hebben. Het Franse Alcatel en het Italiaanse Pirelli Concerns werden wel bestempeld als mogelijke kopers van Lucents glasvezelkabelactiviteiten, maar liggen zelf ook zwaar onder vuur.