Plus Integration verwacht dit jaar breakeven te kunnen draaien. Het Haarlemse softwarehuis begint een praktijk voor ‘business intelligence’ om zijn oplossingen voor de detailhandel en het transportwezen te ondersteunen. De broodnodige kennis hiervoor haalt het uit de Verenigde Staten en Engeland.
Plus Integration kijkt, zoals veel ict-bedrijven, terug op een moeizaam, verliesgevend jaar. Net als in 1998 dook het bedrijf in de rode cijfers. Drie jaar geleden kwam dat door een overnamelast, in 2000 leed Plus verlies door de inzakkende omzet. "Inmiddels zijn we terug op het spoor", meldt Tjeerd Bloembergen van Plus Consultancy: "We denken dit jaar breakeven te kunnen draaien." Volgens de prognoses behaalt Plus in 2001 een omzet van 160 miljoen gulden, tegenover circa 100 miljoen gulden in 2000. Er werken 555 medewerkers.
Reinders
Het softwarehuis is voortgekomen uit het automatiseringsbedrijf Rijnhaave Groep, dat oprichter Adrie Reinders (ex-Microlife en ex-HCS) in 1996 verkocht aan Syntegra, de it-dochter van British Telecom. Alleen de voorraadketenbeheeractiviteiten behoorden niet tot de verkoopboedel en gingen een jaar later door onder de vlag van Plus Integration. Reinders heeft als directielid en aandeelhouder nog steeds een dikke vinger in de pap bij Plus. Andere grote aandeelhouders zijn de Nederlandse Participatie Maatschappij, Residex, ABN Amro en Newion.
Het bedrijf bestaat uit drie takken. Plus Retail levert aan winkels kassabeheersystemen die bijhouden wat er wordt verkocht, en die gekoppeld kunnen worden aan backoffice-systemen, zoals van SAP. Plus Transport verkoopt ritplanningssoftware en administratieve informatiesystemen aan de transportsector en bouwwereld. Daarnaast bouwt het softwarehuis aan een derde tak: Plus Consultancy. Dit onderdeel adviseert over oplossingen voor business intelligence en data warehousing en is actief in Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De basis ervan ligt in de overname vorig jaar van de Application Consulting Group, waar zo’n 90 bi-consultants in Groot-Brittannië en de VS werkzaam zijn. Deze consultancy-firma is actief in de industrie en de financiële wereld en kruist de degens met de grote advieskantoren.
Bedrijfskennis
Aan Tjeerd Bloembergen de taak om het consultancy-gedeelte in Nederland uit te bouwen. Hij is afkomstig van het eind vorig jaar failliet gegane Total-e, dat een metamorfose van AS/400-leverancier in e-handelspecialist zag mislukken. Bloembergen wilde na dit echec niet meer werken in de midrange-branche en zocht naar iets wezenlijk anders. Via een gemeenschappelijke aandeelhouder – Residex – kwam hij bij Plus terecht en buigt zich nu over de vraag hoe bedrijven op een intelligente manier gebruik kunnen maken van hun gegevenspakhuizen. "Ondernemers willen advies over welke hulpmiddelen en technologie hierbij ingezet moeten worden. Daarvoor heb je bi-consultants nodig, omdat die begrijpen welke bedrijfskennis essentieel is voor het succes van een bedrijf."
Volgens Bloembergen zal datawarehousing de komende tijd echt van de grond komen. Vooralsnog kan hij zijn optimisme alleen staven met de verwachtingen van analisten (‘een groeimarkt van jaarlijks 25 procent’), het open gaan van de energiemarkt waar Plus kansen ziet liggen en een aantal Britse praktijkgevallen. Dat land loopt voorop in het slim gebruikmaken van databestanden: kledingketen Etam kan bijvoorbeeld met behulp van een Plus-systeem zijn transporten precies afstemmen op de kleding die in de winkels wekelijks is verkocht.
De bi-oplossingen van Plus zijn sterk Oracle-gericht, omdat er in de detailhandel veel met Oracle-toepassingen wordt gewerkt. Bloembergen sluit niet uit dat zijn bedrijf ook met leveranciers van analysesoftware, zoals Business Objects, Cognos of Microstrategy in zee zal gaan.
Plus wil in de nabije toekomst uitbreiden in België, Duitsland en Frankrijk, om grote klanten daar ook te kunnen bedienen met bi-programmatuur. Het heeft bijvoorbeeld Unilever als klant binnengehaald. Maar voorlopig staat groei op de Nederlandse markt voorop, zowel autonoom als via acquisities. In Nederland lopen inmiddels vijftig bi-consultants rond, al maken de door Plus gedetacheerde Oracle- en Lotus-specialisten hiervan ook deel uit.
Opkomst & ondergang Total-e
In een serie artikelen belicht Computable de achtergronden en gevolgen van het faillissement van Total-e:
- Ondergang Total-e; ‘Er had veel eerder gesaneerd moeten worden’ (07/12/01)
- Grootaandeelhouder Harold van Arnem helpt Total-e Nederland naar andere wereld (23/11/01)
- Spyros houdt aan flop Total-e kater en erfenis over (24/08/01)
- Belarus. Byelex wist het vege lijf ternauwernood te redden (10/08/01)
- Plussen en minnen. Haarlems softwarehuis bouwt aan adviespraktijk voor business intelligence (03/08/01)
- Comeback. ‘Good old’ Memorex Telex wil in Nederland positie failliet Total-e innemen (25/05/01)
- Total-e roemloos ten onder. Overname adviseur Spyros uit Zeist is nooit doorgegaan (05/01/01)