De Randstand kent inmiddels een flink aantal glasvezelringen, maar het kost ondernemingen nog steeds een smak geld om daarop aangesloten te worden. Meer concurrentie op het gebied van aansluitnetwerken moet hier verandering in brengen. Aanbieders van glasvezel zien geen brood in toepassing in de consumentenmarkt.
De meeste uitbaters van stadsringen azen wel op zakelijke klanten, maar staan niet te springen om een aansluitnetwerk voor woonwijken of de publieke sector aan te leggen en bij te houden. Armand Bogaarts, ceo van Fibercorp, denkt dat consumenten geen behoefte hebben aan een glasvezelverbinding, laat staan dat ze die kunnen betalen. "Dsl is in mijn ogen de volgende stap in de consumentenmarkt." Fibercorp heeft wel een aantal wijkcentrales met dsl-aansluitingen via glasvezel aangesloten op de Amsterdamse Internet Exchange. Ook Colt Telecom en Versatel, die beide stadsringen uitbaten in de Randstad, richten zich expliciet n�et op glasvezel voor woonwijken.
De prijs van bandbreedte mag dan op sommige Europese glasvezelverbindingen meer dan gehalveerd zijn, op lokaal niveau is van een prijsverlaging nog weinig te merken. Dit concludeert het onderzoeksbureau Yankee Group in een mei dit jaar uitgebracht rapport over dark fibre in Europese steden. Oorzaak is het beperkte aantal aanbieders die de dienst en daarmee de prijs uitmaken. De komst van nieuwe spelers die bereid zijn tegen lagere kosten bedrijven en industrieterreinen aan te sluiten op hun stadsringen, zal de situatie misschien veranderen. De prijsdaling zal alleen veel minder spectaculair zijn, verwacht de Yankee Group, omdat het aanleggen van de laatste kilometer van de stadsring naar de toegangspoort van bedrijven een kostbare zaak is. En het gebrek aan concurrentie helpt niet echt mee.
Bedrijven
De Amsterdamse stadsring van Fibercorp strekt zich grofweg uit van Schiphol Rijk via het Westelijk Haven gebied door het oude centrum naar Amsterdam Zuid-Oost. Steeds meer bedrijven zijn in dit soort stadsringen geïnteresseerd, aldus Bogaarts. "We hebben op tweehonderd punten bedrijfslocaties aan de Amsterdamse stadsring geknoopt. Nu bestaat onze klantenkring voor 90 procent uit carriers en telecombedrijven. Ik zie het aandeel van het bedrijfsleven sterk groeien, omdat onze glasvezelverbinding met een prijs van tweeduizend euro per maand per locatie interessant is voor een nieuwe groep bedrijven."
Fibercorp heeft contracten in de pijplijn met een Nederlands-Britse ict-dienstverlener, het varende deel van de Nederlandse krijgsmacht en een Amsterdamse overheidsorganistie om de kantoorlocaties van deze organisaties via zijn glasvezelnetwerk te ontsluiten. Door bedrijfsnetwerken op verschillende locaties via glasvezelverbindingen aan elkaar te knopen zijn de ict-kosten en het beheer ervan te verlagen, zo is de verwachting.
De laatste kilometer
De gemeente Almere heeft net zestien miljoen gulden vrijgemaakt om bestaande en toekomstige woonwijken en bedrijvenparken van glasvezel te voorzien. In de ogen van Frank Halsema, werkzaam bij de gemeente Almere, is het cruciaal dat deze aansluitnetten in handen blijven van woningcorporaties of ‘netschappen’, zoals hij ze noemt. "We werken aan een concept waarbij per wijk of bedrijfspark een wijkcentrale komt. Via een switch wordt het aansluitwerk gekoppeld aan de stadsringen van de verschillende carriers en telecombedrijven", aldus Halsema.
Bredband, een van oorsprong Zweedse ‘dark fibre’-leverancier, heeft een andere insteek, waarbij het bedrijf wel het eigendom krijgt over het aansluitnetwerk. "In ons concept komt er per achthonderd woningen een centrale van zo’n vijf à tien vierkante meter, waarin de glasvezelparen aangesloten worden op een router die we koppelen aan onze glasvezelring", licht Henjo Groenewegen, directeur Nederland bij Bredband, toe. In Groenewegens ogen is het geen probleem wanneer de laatste kilometer in handen is van Bredband. "Wij leveren infrastructuur en staan volkomen los van de diensten die daarover aan te bieden zijn." De directeur zegt kapitaal aangetrokken te hebben om in totaal vijftienduizend woningen en bedrijven in Amsterdam Oud-West en het Oostelijk Havengebied op glasvezel aan te sluiten voor een bedrag van 21 euro per woning per maand.