De erfenis van monopolisten als KPN en UPC heeft overheden huiverig gemaakt om nieuw aan te leggen glasvezelverbindingen in eigendom te geven van één partij. Zo ging UPC waaraan de gemeente Amsterdam voor veel geld zijn kabelnetwerk overhandigde en nu het problemenkindje van de beurs, bepalen welke zenders wel en niet in de huiskamer mochten verschijnen. Dergelijke praktijen staan in het geheugen van de bestuurders gegrift.
Kenniswijk moet een groot aantal huishoudens in de Eindhovense regio via glasvezel op internet aansluiten. Ook al is er nog geen enkele burger in Eindhoven via glasvezel aangesloten op internet, het project heeft er wel voor gezorgd dat de andere steden die hadden meegedongen, druk bezig zijn hun plannen nu maar op eigen houtje uit te voeren. En niet zonder succes, want in een aantal gevallen zijn deze plannen zo ver uitgewerkt dat volgend jaar de eerste woonwijken op glasvezel aangesloten worden, waarschijnlijk ver voor de concrete start van Kenniswijk.
Door de verschillende plannen is de theoretische discussie aangezwengeld of de nieuwe aansluitnetwerken wel of niet in goede handen zijn bij het bedrijfsleven. Amsterdam en Almere staan wat dit betreft diametraal tegenover elkaar. Stadsdeel Zeeburg in Amsterdam geeft de bedrijven, die volgens het Cyburg-plan woningen van glasvezel voorzien, subsidie én het eigendom over de door hen aangelegde infrastructuur. Door ervoor te zorgen dat niet alle woonwijken in de handen van één speler terecht komen is de pluriformiteit gegarandeerd. In de ogen van gemeente Almere is dit spelen met vuur: je krijgt geen enkele garantie dat de eigenaars van de infrastructuur niets te zeggen willen hebben over de diensten die straks via glasvezel aan de burger aangeboden zullen worden.
Almere kiest er nadrukkelijk voor om het aansluitnetwerk, bestaande uit het glasvezel in de woonwijken, de bedrijvenparken en de bijbehorende wijkcentrale, in handen van de bewoners te geven. Nu maar hopen dat deze argwanende collectieven niet net als de sovjets in Ruslands beruchte communistische verleden over een infrastructuur waken die door een gebrek aan marktwerking krakend tot stilstand komt.