Minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken staat niet te popelen om meer geld uit te trekken voor ict-onderzoek. Haar eerste reactie op het advies van de ’taskforce ICT-en-kennis’ – een verdubbeling van het onderzoeksbudget – is afhoudend. "Als ict-onderzoek echt een prioriteit is, dan moet dat blijken uit het programma van de universiteiten."
De werkgroep onder leiding van dr. Kees le Pair reikte vorige week donderdag in Den Haag de eerste exemplaren van zijn advies ‘Samen, strategisch en sterker’ uit aan de twee opdrachtgevers, Economische Zaken en Onderwijs en Wetenschappen. Volgens Jorritsma moeten universiteiten eerst het rendement van het ict-onderzoek verbeteren.
Ook onderwijsminister Loek Hermans hield zich op de vlakte. "Het kan zijn dat er meer moeite gedaan moet worden; een noodsignaal is het rapport niet."
Robert van der Lande, secretaris van de werkgroep, weerspreekt dat de ministers terughoudend zijn. Volgens hem willen de twee dat de universiteiten en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappenlijk Onderzoek (NWO) – de eerste en tweede geldstroom – de eigen budgetten voor ict-onderzoek aanpassen. "Dat doen ze nog veel te weinig." Extra geld van de ministers zit er nog niet in, erkent hij: "De begrotingen kunnen dat niet opvangen. Het belang ervan erkennen ze wel."
Verdubbeling
Zowel Le Pair als NWO-voorzitter Reinder van Duinen pleitten vorig week voor een verdubbeling van het ict-onderzoek. De omvang van het publieke ict-onderzoek is veel te klein, vinden de twee. Het budget moet verdubbeld worden tot 500 miljoen gulden, wil het Nederlandse onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van de ict-sector.
De commissie wil de extra middelen op vier verschillende ict-terreinen inzetten. Zo moeten de wetenschappers meehelpen aan de ontwikkeling van het vierde-generatie internet, onder meer door de verbetering van de methoden voor het elektronisch betalen en het beschermen van de privacy. Verder ziet de commissie mogelijkheden voor een snellere toepassing van ingebedde en gedistribueerde systemen. Nederlandse instituten moeten daarnaast een leidende rol spelen op het terrein van software-ontwerp en -architectuur. Onderzoek naar multimediatechnieken zou tenslotte moeten leiden tot meer toepassingen, bijvoorbeeld in het onderwijs.
Naast het verruimen van het budget pleit de werkgroep voor het opstellen van een meerjarenprogramma door de wetenschappelijke instituten. Door de programma’s onderling af te stemmen, wil de commissie de onderzoeksplaatsen voor langere tijd kunnen garanderen. Een forum van vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en wetenschap moet tenslotte jaarlijks advies uitbrengen met betrekking tot de ambities en acties van het publieke ict-onderzoek.