De groei van het aantal vacatures is over, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eind maart telde het CBS in totaal 216 duizend vacatures, evenveel als een jaar eerder. Bij de computerservice en it-bedrijven stonden in het eerste kwartaal van dit jaar elfduizend vacatures open, ook evenveel als een jaar eerder.
Eind maart waren er volgens het CBS 216 duizend onvervulde banen. Er ontstonden die eerste drie maanden 270 duizend banen, en werden 258 vacatures ingevuld. De krapte op de arbeidsmarkt is er niet minder op geworden: meer dan de helft van de vacatures staat langer dan drie maanden open.
De cijfers voor computerservice en it-bedrijven volgen dezelfde trend als de totaalcijfers. In het tweede kwartaal van vorig jaar kampte deze sector met achtduizend onvervulde vacatures. In het derde kwartaal daalde dat naar zeven duizend. In het vierde steeg het tekort weer naar achtduizend.
Werkgelegenheid
Dat het voor bedrijven niet makkelijker is geworden om aan personeel te komen, valt ook af te leiden uit de werkgelegenheidscijfers van het CBS. De werkgelegenheid groeit onverminderd, meldde het statistiekbureau vorige maand. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2000 zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar 193 duizend banen bijgekomen. Het CBS vergelijkt het aantal banen in een kwartaal met dat van een jaar eerder, om op die manier seizoensinvloeden enigszins uit te sluiten. "Dat is echt een forse groei", aldus een van de CBS-onderzoekers.
Dat de it-branche nog steeds voor grote problemen staat bij het zoeken naar nieuwe medewerkers, rekent woordvoerder voor it-brancheorganisatie Fenit Machiel de Rooij snel voor. De recentste cijfers geven een tekort aan bij de Fenit-leden van zo’n tienduizend medewerkers.
Het aantal vacatures is volgens De Rooij een eerste indicatie voor het tekort aan automatiseerders. De Fenit zelf bepaalt dat tekort aan de hand van een wat ingewikkelder berekening; die ook de uit- en instroom mee naast de groei van de sector meeneemt.
Volgens De Rooij werken er zo’n 71.930 automatiseerders bij al die bedrijven die bij Fenit zijn aangesloten. "De uitstroom in deze sector is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van zo’n drie procent. In onze branche is er door de uitstroom dit jaar behoefte aan zo’n tweeduizend mensen. De it-opleidingen leveren per jaar zo’n 2200 studenten af. Daarvan komen er ongeveer 1500 bij de it-bedrijven terecht. De rest gaat naar banken, verzekeraars en andere sectoren. Die instroom houdt daarmee lang niet de banengroei bij."
Kwartaalvergelijking
Een kwartaalvergelijking van de aantallen advertenties in dag- en vakbladen waarin gevraagd wordt naar automatiseerders bevestigt de conclusie van het CBS over de dalende groei van het aantal vacatures. Deze aantallen advertenties worden van week tot week geteld door uitgeefconcern VNU.
Gekeken naar de laatste vier jaar loopt het totaal aantal advertenties voor automatiseerders langzaam terug (zie de drie grafieken). Het eerste kwartaal van vorig jaar werden in totaal 4414 advertenties geplaatst voor automatiseerders. De eerste drie maanden van dit jaar loopt dat aantal terug naar 3444 advertenties. De daling is nog opvallender bij vergelijking van de tweede kwartalen: van 4235 in 2000 naar 2949 advertenties in 2001.
De daling is het grootst bij de advertenties die specifiek vragen naar systeembeheerders. In het eerste kwartaal van vorig jaar werd gezocht naar 1657 systeembeheerders. De eerste drie maanden van dit jaar loopt dat terug naar 1283. Ook hier is de daling in het tweede kwartaal nog groter: in 2000 zocht men volgens de VNU-cijfers naar 1336 systeembeheerders. Het totaal aantal advertenties in het tweede kwartaal voor dit type automatiseerder bedraagt dit jaar slechts 935.