Na Londen is de Amsterdam Internet Exchange momenteel het grootste internet knooppunt in Europa. Drie nieuwe exchanges in Enschede, Groningen en Eindhoven moeten de zegeningen van de Amsterdamse hub ook buiten de Randstad brengen. In de initiatieven wordt miljoenen overheidsgeld gestoken.
Vorige week is de Nederlandse tak van de Nederlands Duitse Internet Exchange (Ndix) van start gegaan. De gemeente Enschede, de provincie Gelderland en de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij steken één miljoen gulden in het initiatief. Bij het vliegveld Osnabrück-Münster komt een Duitse evenknie, die via een hoge-snelheidsverbinding aan de vestiging in Enschede geknoopt wordt.
Jeroen van de Lagemaat, directeur van de Ndix, vindt het internetknooppunt van levensbelang voor het Twentse bedrijfsleven. "Polaroid bijvoorbeeld heeft hier zijn Europese kantoor en is afhankelijk van internet", zegt Van de Lagemaat. "Als wij dit soort organisaties geen snelle toegang tot internet geven gaan ze alsnog naar Amsterdam." Op dit moment heeft de Ndix carrier Teleglobe op zijn switch aangesloten en zijn er besprekingen met bekabelaar Essent en internet-aanbieder @Home.
Toegevoegde waarde
Volgens Job Witteman, directeur van de Ams-IX, heeft het weinig zin om het hoofdstedelijke internetknooppunt te kopiëren als er geen toegevoegde waarde is. "Je moet ervoor waken om een verkooploket te worden, waar carriers en aanbieders hun overcapaciteit proberen te slijten," aldus Witteman. "Een neutrale marktplaats waar partijen met gesloten beurzen of tegen een vergoeding elkaars netwerkverkeer afhandelen is essentieel." Op de switches van Ams-IX zijn op dit moment honderd internet-aanbieders en twintig carriers aangesloten.
Voor het Groningse initiatief heeft Witteman minder waardering, omdat in zijn ogen carrier Teicon een grote vinger in de pap heeft en hij geen toegevoegde waarde ziet. "In een sessie met de gemeente Rotterdam heb ik aangegeven dat het aanbod van carriers dik in orde is; een apart knooppunt is overbodig", zegt Witteman.
Volgens directeur Bix Jacobse van de G-IX is er wel degelijk behoefte aan zijn knooppunt. "Internet kan hier een stuk beter. Wij zijn niet afhankelijk van Teicon. De gemeente Groningen, de universiteit en de Noord-Nederlandse Ontwikkelingsmaatschappij steken enkele miljoenen in de exchange, die in oktober dit jaar operationeel is. We praten ook met Essent, Versatel, KPN en Telfort. Verder willen we aansluiten op knooppunten in Bremen, Hamburg en Amsterdam."
Storing bij Ams-IX
Donderdag 5 juli viel aan het eind van de middag in een groot deel van Amsterdam de stroom uit. De storing zorgde voor een flinke vertraging van het internetverkeer dat via de Ams-IX afgehandeld wordt. Dit keer lag het probleem niet bij de Ams-IX zelf, maar bij de op het knooppunt aangesloten aanbieders en carriers. De switches van de Ams-IX bleven in de lucht, omdat deze op twee locaties in Amsterdam gespiegeld zijn; één in Amsterdam West en één in Amsterdam Zuid-Oost bij Telecity. De op de switch aangesloten servers en routers in de Watergraafsmeer vielen wel uit door de stroomstoring, waardoor het internetverkeer alsnog hinder ondervond. Oorzaak was het ontbreken van een noodstroomvoorziening voor deze apparatuur of het handmatig uitzetten ervan. "Zonder airconditioning kan deze apparatuur niet draaien", aldus Anneloes Bouwman, medewerker bij de Ams-IX. In de Watergraafsmeer staat bijna alle apparatuur van de aangesloten leden. Deze locatie kent geen uitgebreide noodstroomvoorziening.