Bij gemeentelijke websites ontbreekt de interactiviteit of staat deze nog in de kinderschoenen, is de constatering van veel onderzoeken. Computable ging op bezoek bij Nederweert, een kleine gemeente in Noord-Limburg met 16.500 inwoners. De 150 ambtenaren maken sinds kort intensief gebruik van een intranet. Over twee jaar moet de burger meeprofiteren.
De grootste handicap van gemeenten is dat het organisaties zijn die absoluut niet gericht zijn op communicatie. Dit is de mening van Wijnand van Lieshout, sectorhoofd middelen bij de gemeente Nederweert. "De interne informatievoorziening moet op orde zijn om gemeentelijke informatie digitaal te kunnen ontsluiten", aldus Van Lieshout. "Op de grote jongens na beperkt de aanwezigheid op internet van de meeste lokale overheden zich tot een statische website. Hoe mooi ze er ook uitzien, het blijft moeizaam om via dergelijke sites daadwerkelijk met ambtenaren in contact te treden, omdat de organisatie daar niet op ingericht is."
Van Lieshout schat zelf in dat het zijn gemeente nog twee jaar kost voordat de burgers kunnen beschikken over een interactieve website. Gemeente Nederweert is begonnen met de opzet van een intranet alvorens een website met toeters en bellen op te zetten. Dit intranet moet een integraal onderdeel worden van het werkproces van ambtenaren. Als dit proces volwassen is krijgen de burgers steeds meer functies voorgeschoteld op de gemeentelijke website.
Buitenwereld
Voor de buitenwereld is weinig tot niets te merken van de wijzigingen in het intranet. Intern ligt dat heel anders. Voor gemeentelijke regelingen, personeelsaangelegenheden en nieuwtjes kunnen ambtenaren inmiddels op hun intranet terecht. Er zijn twee communicatiemedewerkers aangetrokken, die de nieuwsvoorziening en andere informatie voor het intranet verzorgen. Ict-dienstverlener AAC Cosmos heeft voor hen een applicatie geschreven, zodat ze hun Word-documenten op het intranet kunnen publiceren. De gemeente zoekt nog een webmaster, zodat ze in de toekomst bij dit proces zichzelf kan bedruipen.
Intranet Nederweert
Microsoft Internet Information Server staat aan de basis van het intranet van de gemeente Nederweert. De toepassing, die op een Compaq Proliant draait, is gekoppeld aan een SQL-database. Deze database levert vanaf een aparte server via active service page de uit het intranet opgevraagde informatie op de computer af. In de pilot testte Nederweert Msde (Microsoft Data Engine), dat als aparte toepassing op de webserver draait. Vanwege de beperkte schaalbaarheid van deze insteek is gekozen voor een aparte SQL-server.
Op de webserver draait Microsoft Indexserver om onder andere gemeentelijke verordeningen op trefwoord te kunnen zoeken. Daarnaast maakt Nederweert gebruik van de Vind-catalogus, die gebruik maakt van een Access-database. Deze moet via een koppeling met de Unix-server op termijn ook toegang geven tot de gemeentelijke software. Olap-communicatie zorgt voor de benodigde informatie-uitwisseling tussen de verschillende databases.
De Centric-applicaties voor bevolkingsadministratie en registratie van kadastergegevens zijn nu ondergebracht op een HP 9000 Unix-server. De pc’s, waar Microsoft op draait, zijn opgewaardeerd van DOS naar Windows NT. Microsoft Word wordt gebruikt om gemeentelijke stukken aan te maken. Omdat de conversie van Word-documenten naar Html-bestanden geen bruikbare Html-code oplevert heeft ict-dienstverlener AAC Cosmos een aparte applicatie in Visual Basic geschreven die de documenten overzet naar gestandaardiseerd Html. Omdat de stukken langs verschillende personen moeten tijdens het beleidsproces gebruikt de gemeente software die met XML-technologie werkstroom en databaseconnecties mogelijk maakt.
De internetbeveiliging heeft Nederweert uitbesteed aan Gemnet. Deze organisatie verzorgt voor diverse overheidsinstellingen internethosting en beveiliging via PKI (public key interface). Door middel van certificaten is onomstotelijk vast te stellen van welke ambtenaar e-mailberichten en ander internetverkeer afkomstig zijn. Ook de firewall van Nederweert is ondergebracht bij Gemnet. De gemeente is via een Isdn-lijn verbonden met deze instantie.