Microsoft heeft een kleine concessie gedaan in het conflict rond de nieuwe licentiestrategie. Maar de kern van het nieuwe stelsel blijft intact. Daarom zijn de bezwaren van de Microsoft-gebruikers nog lang niet van de baan. De NGN probeert het protest internationaal te organiseren, omdat de vereniging ondanks de welwillende houding van Microsoft Nederland weinig hoop heeft op een gunstige afloop.
De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) leidt sinds een open brief in mei dit jaar het verzet tegen de plannen van Microsoft. Ron Onrust, bestuurslid van de NGN, is niet onder de indruk van de voorgenomen versoepeling: "Als ik een inschatting moet maken van de reactie van de leden, denk ik dat de meesten er niet blij mee zijn. Kern van onze kritiek is dat het nieuwe stelsel erg snel ingaat, en dat het een verdubbeling van de kosten kan betekenen. Het is een aardig gebaar om de ingangsdatum naar 28 februari 2002 te schuiven, maar het blijft kort dag en er gebeurt weinig met de prijzen."
Gevoelig
Vorige week woensdag bleek de nieuwe licentiepolitiek van Microsoft bij de NGN-leden uiterst gevoelig te liggen. Microsoft heeft het beleid op een bijeenkomst met tweehonderd NGN-leden toegelicht, wat volgens Onrust "behoorlijk veel emoties" opriep. Het grootste probleem dat de netwerkbeheerders hebben met het programma is de verplichting om vóór 28 februari te beslissen of ze binnen nu en vier jaar hun huidige software moeten opwaarderen.
Microsoft dwingt hen bij hun baas n� een forse investering aan te vragen voor iets dat hoogstwaarschijnlijk pas over enkele jaren gaat spelen. Doen ze dat niet, dan is het bedrijf bij een opwaardering na 28 februari fors duurder uit. De NGN vindt dat de zakelijke gebruiker van een softwarepakket altijd recht heeft op een gereduceerd tarief bij opwaardering.
Overigens is Onrust vol lof over Microsoft Nederland, waar de NGN volgens hem "een prettige samenwerking" mee heeft. Maar hij heeft ondanks die opstelling weinig hoop dat de lokale vestiging veel invloed kan uitoefenen op het in de Verenigde Staten bepaalde beleid. "Het gaat tenslotte maar om een speldenprik, en als je alle belangen afweegt zijn wij maar klein."
Om het protest meer kracht bij te zetten heeft de NGN daarom direct na de eerste open brief geprobeerd het verzet tegen Microsoft internationaal te organiseren. De brief is in vertaling gezonden aan tachtig zusterverenigingen. Momenteel is in vervolg daarop een medewerker bezig om het standpunt van die verenigingen in kaart te brengen. Concrete resultaten heeft deze poging tot internationale samenwerking nog niet opgeleverd. Het NGN-bestuur beraadt zich binnenkort op verdere stappen tegen het licentiebeleid van Microsoft.